PSG och fotbollsförbannelsen

Finns två små detaljer som förklarar det oförklarliga. Det att Man United vann 3-1.

Mbappé är en av världens bästa spelare men efter 24 minuter och 1-1 i CL-avgörande på hemmaplan ska han spela sin lagkamrat helt ren men väljer att försöka klacka bollen. Vilket han totalt misslyckas med. Liksom nästan allt annat den här kvällen men att köra klacksparkstävling under de omständigheterna visar att något är väldigt, väldigt fel i PSG. Mbappé var så säker på att de redan gått vidare att han började leka fotboll en kväll när fotbollen definitivt inte ville leka med Mbappé.

Den andra orsaken är Buffon. Tyvärr. Det är svårt att lasta gamla keepers men det är något mystiskt med Buffons speltid och existens i PSG. Jag tänker inte enbart på tabben utan även på de andra målen. På det första blir han stillastående – en målvakt i den positionen får aldrig stå på hälarna. Vid straffen är han så seg och långsam trots att det är en usel straff. Han får inte upp vänster armen vilket garanterat en yngre målvakt fått. För Buffon går åt rätt håll, kastar sig så som han förväntar sig en hög boll och ändå får han inte upp armen.

Jag vill ifrågasätta hela idén med Buffon som startspelare i en klubb med hur mycket pengar som helst. Ifall PSG hade unga, oerfarna mittbackar som behövde trygghet men Silva och Marchinio är ju 35 år. De tvingas ofta stå uppe vid mittlinjen och sedan ta långa löpningar mot snabbare, yngre forward. Och de förlorar nästan alltid de där löpningar, även i går. Hade PSG varit en sund klubb hade de haft en relativt ung och snabb målvakt som kunde spela libero bakom mittbackarna när de långa bollarna kommer. Den enda rimliga förklaringen till att Buffon står är att ägarna i Qatar kräver det. Det är väldigt tragiskt alltsammans men samtidigt ger det en känsla av moralisk rättvisa åt resultatet. Klubbar som PSG i nuvarande skepnad ska helt enkelt inte få existera. Jag tror någon av de många förlorarna i deras omoraliska spår förbannat klubben och att det fungerar – det är trots den mest troliga förklaringen till gårdagens resultat….


About this entry