Platserna 4-2: de potentiella tvåorna

Häcken kan sammanfattas av tipset från två av Expressens fotbollsexperter. Wulcan (som bevakar laget och måste ställa sig in) tippar guld. Kristoffersson (…….) tippar dem 8:a. Häcken är Göteborgs Hammarby, på planen. Många fina fötter, få medaljer.

Jag tror inget lag i svensk fotbollshistoria har hausssats så i förhållande till sina resultat som Häcken. Varje år tippas de som utmanare – bland annat för att de cashar in över 100 miljoner FRÅN ungdomsfotbollen var sommar. Varje säsong slutar med fiasko, plus en skyttekungsvinnare. Är det Hisingsklubbens egentliga och hemliga målsättning – att vinna skytteligan och brandskatta svensk ungdomsfotboll på pengar? Frågan är berättigad med tanke på att man misslyckas så hiskeligt i herrallsvenskan. Placeringarna är pinsamma, speciellt i förhållande till budget. Från 2018: 5:a, 4:a, 10:a, 7:a, 6:a och 2013 kom man 10:a. Imponerande? Eller ska vi mäta framgångarna i europeiskt cupspel?

En förklaring är seriens mest överskattade målvakt, Peter Abrahamsson. En annan att offensiv fotboll inte nödvändigtvis betyder effektiv fotboll. En tredje är att man av någon anledning har en kravlista på nya tränare som inte passar klubbens kultur. Jag tror Häcken är sämst i Sverige på att rekrytera tränare. Inget ont om Andreas Alm men han har aldrig vunnit något och även om han var forward som tränare så känns han inte som rätt han att styra det här materialet till annat än ännu ett magnifikt misslyckande, plus kanske en målkung!

Att vinna SM utan Jesper Nyholm och Nisse var en fantastisk prestation. Men det händer inte två gånger i rad. Per Karlsson är den ende försvararen med garanti, man tvingas spela helt annorlunda defensivt i år och Oscar Linnér lär tvingas få bekänna färg.

AIK har tappat ett par nyckelspelare och de ersätts med … 33-årige Obasi? Med tanke på historien borde det ringa en varningsklocka när AIK tar tillbaka gamla spelare som aldrig anpassade sig i Elfsborg. De är lite väl många nu, här finns ett mönster av misslyckande.

Var är de erfarna nyförvärven som ska täcka upp för alla flyktade spelare?

Var är de skyttekungarna?

Goitom är klok men alltför gammal, Tarik kan säkert smälla in några mål även om hans målkänsla måste ifrågasatts. Mittfältet är bra och rätt defensivt. Jag gillar Rasmus Lindkvist. Jag tycker att allt med Daniel Sundgren utom hans attityd är överskattat – liksom Robin Jansson. Jag önskar båda får komma ut och uppleva utländska fotbollsäventyr. AIK har kommit långt med en tuff attityd som deras, nu krävs mer och ”mer” har sålts.

AIK satsade vilt i fjol och vann SM. Den ekonomiska förlusten var chokande stor. Nu ska man spara sig igenom ett CL-kval? Eller kommer man värva en mittback och en forward till sommaren, alldeles innan kvalet? Och hur mycket tappar man då inte i allsvenskan?

Förra året vann IFK Norrköping en rad matcher på hösten genom att forcera in bollar sista kvarten. Utan att ha en riktig målskytt men så pass offensiva mittfältare att man gjorde många mål. Man vände matcher, man hade en målvakt som ofta räddade poäng. Och var inte Isak i vägen stod Ante Johansson där på nåt sätt. Stora silvret, fair enough!

Denna tunnhårige gigant garanterade en erfaren, klok och stabil men långsam backlinje. Nu är bara långsamheten kvar. Kvar är i mitt tyckte två mittbackar av ganska medioker allsvensk klass, (och en jag inte sett). Och alla är duktiga i luften vilket innebär att de är sämre med fötterna. Att bulla upp med tre duktiga huvudspelare där bak känns som en misstroendeförklaring mot Isak Pettersson. Jag tror det kommer straffa sig.

Klart man inte ersätter Ante men han kan inte heller låtsas som om han var kvar. Jag tycker nu att IFK skaffat sig dålig balans och verkar spela som om Ante fortfarande är kvar på plan. Istället för att behålla en struktur som byggde på en nu försvunnen närmast totalitär mittback borde Jens att byggt om, anpassat spelet efter materialet istället för tvärtom.
Jag hittar ett överflöd med offensiva, konstruktiva spelare men utöver Fransson ingen balansspelare och förutom Jordan ingen boxspelare.

Att värva Binaku i sista minuten känns logiskt eftersom han är hyfsat snabb och bollsäker. Men det är inte tillräckligt. Norrköping kommer släppa in fler mål i år.

I andra ändan av planen är Kalle Holmberg fortfarande bäst utan boll, Totte Nyman är ingen boxspelare utan en klok, trygg, teknisk framspelare. Förra säsongen var jag säker på att Jordan Larsson skulle få sitt stora genombrott och ösa in mål. Det trodde jag också Carlos Strandberg skulle få. Nu sägs att Jordan är på gång och i så fall ska han starta på topp.

Norrköping kan mycket väl spela 3-5-2 men då vill jag ha Binaku i en trebackslinje och det skulle ta ett tag att spela in honom där. Jag skulle vilja ha Kalle Holmberg som en defensiv forward och Totte Nyman i en fri roll bakom Jordan.

Thern och Franson är seriens näst bästa innermittfältare och alla förutsätter att de ska fortsätta leverera. Vilket de säkert gör. Seab – hur stora förväntningar kan man ha på en 19-åring vars prestationer är som en berg-och- dalbana?

Att spela Binaku som vänster wingback hade löst en del problem (Skabb eller Holmberg till höger) men då blir trebackslinjen alltför långsam. Och jag tror tyvärr inte att Jens ser Kalle som annat än forward. Jag tror fortfarande att IFK:s allsvenska öde ligger i Jordans Larsson fötter.


About this entry