Plats 6-5: De underbart överskattade

Eftersom det är stora Stockholmslag hyllas de i pressen och alla misslyckade hemvändare förvandlas till potentiella heroer, i 08-media. Precis som i fallet Häcken måste de lokala supporterjournalisterna tippa omotiverade SM-guld och ohämmat haussa. Själv tror jag varken Djurgården eller Hammarby tar medalj i år.

Hammarbys främste sitter på bänken. Jag missbedömde Stefan Billborn. Han och Björn Paulsen tog Bajen till toppen men när det verkligen gällde så vek ett par spelare ned sig. Som vanligt. Nu är dansken borta och han skulle inte gå att ersätta ens ifall Hammarby fick spela med 12 man. När dessutom den (troligtvis) ende bra målvakten är borta fram till minst sommaren undrar jag över defensiven. Den ende allsvenske spelaren med bättre benträff än bollträff kommer få ett otroligt stort ansvar. Hur fan ska Jeppe Andersen axla det? Han är inte Junior, eller Hamad. Han är dansken som inte borde kunna lämna en match utan minst ett gult. Dessutom ett han borde få preventivt i spelargången före avspark.

Hammarby har massor av bollkåta, tekniskt drivna mittfältare – lite väl många. Det är alltför många bolltouch på alltför få fötter. Med alltför höga löner. Bajen borde istället satsa på Leo Bengtsson och allt vad han representerar. Hammarby kommer ligga i mitten efter våren och sedan vinner Nikola Djurdjic skytteligan i en klubb som blir femma, sexa.

Kerim Mrabti var Djurgården med boll. Isaksson DIF utan. Jag vet inte hur den unge norrmannen är men jag har nu sett Astrit misslyckas i massor av klubbar. Av Expressens experter kallas han ”ledare”. Av det han visat på planen har jag svårt att tänka mig en sämre ledare: en bollkåt, humörstyrd, individualist. Kanske har han förändrats nu, efter 10 bortslängda elitsäsonger? Eller är han i Stockholm bara för att casha in på ett fett kontrakt? Vore roligt att minnas Astrit som annat än en av modern svensk fotbolls allra största men borttappade begåvningar.

Med tanke på den andra stora profilvärvningen känns det som om Djurgårdens nya tränare definitivt ”inte har fått ett ord med i laget”. Buya Turay har haft stora personliga framgångar i usla lag. När han kommit till en större klubb har det slutat katastrofalt. Så återigen – är Djurgården det nya Östersund? Går det att rehabilitera dysfunktionella talanger på Kaknäs IP och Djurgården på samma sätt som Graham Potter gjorde i Norrlands inland?

Jag ser fyra mycket bra spelare i Djurgården. Berg, Une-Larsson, Karlström och Bärkroth. Resten har säkert alla nån slags potential men jag tror inte man kan få ihop det – det är ett lag och en trupp som spretar i alla riktningar och det nya tränarparet, räcker deras erkänt stora kompetens till att styra en talangfull mardrömstrupp?


About this entry