Om position, balans och självbild – premiärtankar från Olympia

3-1 i premiären motsvarar ganska exakt mitt ödmjuka tips – HIF är bättre än experterna tror och blir åtta medan Norrköping är sämre än experterna tror och blir fyra. Igår såg det ut som om Norrköping blir bäst åtta men jag förmodar att man kommer a. ändra balansen på laget, b. flytta om lite spelare och c. komplementköpa spelare till sommaren.

Det var fantastiskt att se HIF spela sig ur IFK:s höga press. Wanderson och ”Boisarens” teknik och trygga lugn är guld värda, till och med Adam Erikssons kvalité kan anas i dessa ögonblick. Värre med Randrup som tjongade iväg lite väl många bollar på vinst och förlust. Han var rädd för tempot medan A E missbedömde det. Och Granen, Granen bara står där bak och symboliserar det mörker motståndarna känner när de närmar sig hans zon. Han är så skön att skåda, speciellt när motståndarna tvekar bara för att de vet att han kommer med kraft, alltid. Man har en känsla av att med Granen rätt planterad kan inte HIF släppa in mål.

Det kan de, speciellt med Adam Eriksson i samma tröja. Jag fattar faktiskt inte vad PO Ljung tänker. Skrev om Adam Erikssons problem före matchen och de bekräftades med råge. Visst, några fina inlägg fast lika många alltför långa. Bra passningsspelare under trygga former men försvarsmässigt är han labil, närmast defensivt dement. Han kan varken läsa bollen eller markera sin enda jävla spelare vid kvitteringen. Han försöker inte ens störa Norrköpingsbacken när denne nickar i stolpen. 187 cm och ändå livrädd för nickdueller. Fega, rädda ytterförsvarare gagnar inte HIF. Granen kan inte vara överallt!

Norrköpings taktik var tydlig, närmast övertydlig – det hjälpte inte AE. IFK anföll till vänster och sedan kom en cross så att man ställde AE ensam med en anfallare. Så försökte Norrköping ofta anfalla och så kom målet. Så kommer många andra lag att göra. Hur många mål ska HIF släppa in på grund av Adam Eriksson innan PO Ljung inser hur fel det är? Eftersom AE startat 88 av de senaste 90 matcherna har jag få eller inga förhoppningar, varken vad gäller AE eller Ljungs fotbollsförstånd. Jo, Ljung har förstås en massa utbildningar och erfarenhet men det hade Henke Larsson också…

Det är ju inte så att det saknas alternativ. Landgren skulle göra jobbet betydligt bättre utan boll. Moros framtid, i fall han vill utvecklas, är ytterbackens eller wingbackens. Han löper extremt mycket, har bra attityd, hyfsad speluppfattning men i princip ingen målkänsla. Bara för att han var forward och offensiv yttermittfältare i Mjällby betyder det inte att han måste vara det på en högre nivå. Tvärtom. Han kan bli internationell ifall man får byta position.

Sedan får vi hoppas Pär Hansson snart är tillbaka. På pluskontot ett par bra fötter och inga uppenbara fel av Kalle men osäker och att chansa på Jordans avslut var orutinerat. Hade han stått kvar i rätt position hade han blockat skottet. Nu var det nästan som om Kalle blev rädd och försökte täcka första stolpen.

Gillar Axéns jämförelse med Altobelli. Rasmus Jönsson är hal och långsam och irrationell. Ungefär som Jeremejeff fast med målsinne. Vilket gör det extra tragiskt att Häckenspelaren verkligen tror han är en forward och insisterar på det. Senast i Offside. Falska forwards med taskig självbild är bara tragiskt.

Vilken blåvitt forward är då bäst – Kalle Holmberg eller Jordan Larsson? Vad är det som gör Kalle Holmberg till forward, mer än att Jens insisterar på att missbruka honom där? Jordan gjorde en halvbra match och ändå är det så tydligt vilken den ende boxspelare och målskytten är av de två är. Totte Nyman? Ett tragiskt inhopp svärtat av en klumpig varning. Känns som månader ifrån en startelva. Kändes ostämt och som ett desperat drag av Jens.

Skrev i går om Norrköpings felbalanserade lag och den osäkra trebackslinjen. Hur många gånger fick inte HIF komma rättvända i ytan framför backlinjen? Och det berodde delvis på att den är så slö och långsam att den för alldeles försnabbt faller och lämnade Fransson 10-15 meter högre upp. Antingen måste IFK skaffa sig en annan backlinje eller försvara med ytterligare en central mittfältare för det går inte att spela som gjorde i går. Jag skrev i går att man kommer släppa in många fler mål år och allt annat vore en chock. För så bra är inte HIF. Och så här dålig kan man inte spela i fall man ens vill bli fyra. Att läsa om supporters med guldlängtan ( i NT) känns rätt genant idag. Det är jobbigt när självbilden bygger på vilda fantasier…

Ps Snyggt och imponerande tifo av HIF-supportrarna. Kändes som en hyllning till Island!


About this entry