Mysteriet Anestis

Giannis Anestis är det märkligaste som hänt allsvenskans fotbollsmålvakter sedan Joshua Wicks åkte fast för kokain.

IFK Göteborgs nye målvakt lär ha vunnit grekiska ligan med AEK Aten 2017/18. Det påstås att han var på gränsen till A-landslaget. Varför en då 27–årig mästarmålvakt väljer att spela i Israel följande säsong är höjt i mörker men det är inte direkt den ultimata karriärutvecklingen. Det gick inte heller så bra. Anestis fick sparken efter försäsongen, två månader lång. Sedan ville ingen ha honom förrän IFK Göteborg skrev kontrakt med honom i november.

Det finns mycket som talar för att IFK blir ett nytt Israel. Att de som ansvarar för IFK:s målvakter gjort ännu en grov felbedömning. Själv har Anestis i intervjuer förklarat IFK Göteborg kan vinna allsvenskan och att han kan bli seriens bäste målvakt. Så på sätt och vis passade han väl perfekt som ny målvakt i Blåvitt. Både Sportbladet och Expressen ger honom för övrigt tre av fem möjliga i betyg.

Vad som står ganska klart efter AFC-Blått 3-1 är att killen som höll nollan mot Milan för två år sedan i Europa League troligtvis är seriens sämste målvakt och att Blåvitt mycket väl kan åka ur allsvenskan.

Anestis såg passiv och uppgiven ut mot AFC, redan från avspark. Han kan inte lastas för 1-0 till AFC men han har lite fel position och han försöker inte ens kasta sig. Ungefär som när man släpper in fjärde, femte målet. Då kan man ge upp i förtid och slå ut med armarna men att vara passiv och uppgiven efter ett par minuter i den allsvenska premiären är djupt besynnerligt.

Tvåan är ett inspel längs marken nära mål. Greken släpper bollen så som han var säker på att det inte är någon vid bortre men det är det ju. Varför han inte bara slänger sig och tar bollen förstår jag inte. Det hade varit en barnlek. Hade han varit rädd för kollision förstår jag hans passivitet men där är ingen i närheten – utom just vid bortre.

Trean är lika märklig. Ett dåligt avslut av Adi Nalic rakt i bröstet på honom men istället för att klistra bollen så släpper han en onödig retur rakt ut i Nalics riktning. Han följer efter bollen men istället för att vid ett förväntat låg avslut från nära håll nu gå ner på väster knä och låta högra benet täcka ett lågt avslut i bortre kryper han ihop och står blixtstilla så som han försöker göra sig så liten och stilla som möjligt. Det är faktiskt obegripligt att han inte försöker göra en benparad i det här läget. Speciellt som han har ett misstag att försöka ta revansch för. Se AFC reservmålvakt – efter att ha sparkat i luften gör han en panterräddning (men släpper retur).

Här finns ett tydligt mönster av misstag. Ifall Anestis stod långt ned i seriesystemet, på min egen nivå, skulle en trolig förklaring vara att han inte gillade att slänga sig på plastgräs. Min teori är att Anestis någon gång i samband med seriesegern drabbades av något. Kanske en skada, något lätt målvaktstraumatiskt eller liknande. Något som växt, i hans psyke och att detta nu gör att han inte riktigt orkar stå i mål och släppa in bollar längre.”Anestesi-Anestis” ser mentalt bedövad ut. I söndags hade Anestis gett upp i exakt det ögonblicket han insåg att oddsen att rädda inte längre var på hans sida. Plus då den ofattbara dåliga blockeringen och returen på Nadics mediokra skott. Det var bara verkligt uselt målvaktsagerande.

Det här är naturligtvis djupt tragiskt för Anestis personligen men dessvärre även ytterligare ett bevis för att IFK:s målvaktstänkande de senaste säsongerna har varit mycket, mycket märkligt. Förutom Pontus Dahlberg tycker jag man gjort fel åtta, nio säsonger i rad nu. Satsningen på Erik Dahlin var helt fel men ändå en av de mindre dåliga besluten.

Nu kommer troligtvis Tom Amos in (Dahlin är korsbandsopererad) och 21-åringen var inte alls mogen när jag såg honom borta mot Bajen i höstas. En talang, absolut, men alltför dåliga nerver och inte tillräckligt tekniskt bra. Tom hade kanske kunnat stå på tillväxt bakom en bra förstamålvakt i Blåvitt men en sådan finns inte. Jag trodde inte att Blåvitt skulle kunna åka ur allsvenskan men nu känns det ganska plötsligt ganska troligt. Inte trots Anestis utan på grund av…


About this entry