Har IFK råd med ”Totte” Nyman?

Han hyllas. Lite överallt. ”Experterna” tycker ”Totte” Nyman startat säsongen bra. Den sortens beröm har inget med varken fotboll eller journalistik att göra. ”Totte” Nyman hyllas för att han är ”Totte” Nyman, en mycket sympatisk kille med stor vilja och ännu större hjärta för IFK Norrköping men som just nu är en ganska dålig fotbollsspelare.

Mannen är totalt osynkad. Han springer bra och rätt utan boll – det betyder mycket för det ger ytor åt Jordan Larsson. Men med boll är det uppenbart att hans vilja i nuläget är betydligt större än bollkänslan, taijmingen och koordinationen.

Nyman är definitivt ingen ful spelare men han leder säkert frisparksstatistiken i serien efter två matcher och blott cirka 100 insprungna minuter. Drog mot AIK på sig flera fullkomligt onödiga frisparkar som senare i en match hade kunnat vara varningar men toleransen är större alldeles i inledningen till halvlekar. Så det är från det perspektivet bäst han får starta så det inte blir som mot Helsingborg med nästan omedelbart gult.

Mot AIK kom han sent in efter 15 sek. i första. Och efter 46 sekunder i andra. Båda hade varit varningar i ett lite senare skede av halvlekarna. Han drog på sig sammanlagt sex, sju frisparkar och endast en eller kanske två vunna. Enbart antalet frispark hade också kunnat ackumulera värdet av ett gult.

Nu är ”Totte” Nyman nästan lika sympatisk på plan som utanför. Allsvenskans fulaste spelare efter två omgångar är inte ful, blott osynkad med alltför stor vilja. Utan tvekan blir han en stor tillgång när han är i form men det är han inte nu, långt därifrån. Trots vad experterna säger.

Själv säger han att det bara kan bli bättre vilket väl är ett bra mått på var han befinner sig formmässigt. Han är nästan genant medveten om att det inte ser så bra ut på plan. Tränare Jens säger att ”Totte” Nyman ska få spela sig i form. Har IFK råd med det? Jag tänker på förra säsongen då ett annat stort prestigefullt nyförvärv hamnade i frysboxen för att han var otajmad och ur form. Då var det absolut inget snack om att Jordan Larsson skulle få ”spela sig i form”.

Så jag är tveksam. Dels för att ”Totte” Nyman inte tillför laget så mycket just nu. Jo han har vilja men det har Kalle Holmberg också. Och Kalle är tajmad och behöver inte de där extra tiondelarna med boll som Tottes form kräver. Dessutom är ”Totte Nyman en spelare som IFK redan har flera stycken av: bra speluppfattning, lysande teknik, offensivt tänk men ingen boxspelare och målskytt. En annan faktor är det haveri som utgörs av uteförsvararna. Jag var frågande före säsongen, jag var kritisk efter HIF-matchen och efter den tursamma poängen mot ett anfallsimpotent AIK är jag rent ut sagt rädd. Lösningen av det problemet kommer troligtvis påverka hela laget, inklusive den fria exklusiva roll som ”Totte Nyman” tilldelats. Jag tror inte IFK har råd med ”Totte” Nyman för tillfället utan det är i grunden samma övertro på existerande spelare som präglat ett havererat försvarspelet och de där utsatta. Ska de också ”spelas i form”? Mer om uteförsvarshaveriet i en senare text.

PS Jag följer inte IFK annat än i matcher. Så de hyllningarna jag uppfattat kommer från hela CMore, en krönika på Fotbollskanalen, ett OK betyg på Sv Fans och rubriker i NT. Kanske finns det redan en kritisk diskussion i ”The IFK Community”? Fast jag tvivlar på det…


About this entry