Misslyckade MFF-analyser

Efter en oavgjord och en förlust, för tre veckor sedan, skrev supporterjournalisten Ole Törner på skånesport.se att det fanns ett allvarligt fel med årets MFF (dock oklart vilket förutom att de inte vunnit och gjort få mål). Sedan vann MFF två matcher och då var det ett ”långfinger mot kritikerna” vilket väl rimligtvis involverar de som tycker MFF har ett stort, allvarligt fel 2019.

Jag tror absolut inte Ole var ensam om detta misstag, eller om självironin (för det var väl det?). Han är ganska duktig i sitt gebit och tolkar därför endast känslorna kring laget och lagets supportrar är just så här. Deras, och alla andra klubbars supporters, grundar sina anslyser i princip enbart på känslor som i sin tur nästan uteslutande styrs av resultat. Så ock Ole!

Ole är inte ensam. När CMores Alexander Axén i halvtid ska förklara varför Hammarby leder 1-0 menar han att MFF spelar alltför långsamt och inte skapar mer än halvchanser. När MFF förbereder byte verkar Dubbel-Anders säker på att det är Antonsson som ska ut.

Jag vill hävda att båda analyserna grundade sig på känslor och resultat, inte prestation. MFF:s anfallsspel var OK första 45 men Hammarby försvarade sig väldigt bra och hade en utomordentlig målvakt. Dessutom fick de självförtroende nog att gå framåt och hålla i bollen, att ta sig in i straffområdet där bara några bra blockar (och millimeter-offside) skilde Bajen från större ledning. Därför var MFFs omställningsspel inte lika bra som i andra men det beror troligtvis på att Hammarby var oerhört samlat, över hela planen, så länge de orkade, och vågade. De två tingen hör samman…

Det fanns en orsak till att Hammarby konsekvent anföll på MFF:s högerkant. Det är inte enbart i mina ögon Vindheim är en labil försvarare. Målet var hans och han slog bort många passningar och inlägg. Vindheim var helt klart den svaga punkt Hammarbys analys av MFF identifierat och jag är säker på att många fler lag med ambition att ta poäng mot MFF kommer göra likadant. Ifall nu inte Berget får rollen. Han är självfallet en oerhört mycket bättre wingback än Vindheim och han har spelat på positionen under den förra sejouren i MFF. Att MFF kunde bryta och ställa om både snabbare och högre upp på plan med Berget betydde också mycket för matchens utgång. Lägg där till att jag faktiskt a l l t i d  tyckt Vindheim är alltför dålig för att starta så har ni min åsikt i frågan. Vindheim var en nödlösning, låt oss nu gå vidare.

CMores analyser grundar sig inte på prestation utan dessvärre även de delvis på resultat. Jag gillar både Axén och DA högt men ibland verkar det som om de tvingas analysera känslosamt istället för korrekt – som om producenten/programledare och okunniga kommentatorer krav delvis styr vad de vågar säga.

Stefan Billborn sa i sin post-matchanalys sig inte veta varför Hammarby inte vågade anfalla i andra. Jag är rätt säker på att han visste men på grund av känslorna (och ansvaret som ledare) inte ville säga det offentligt: MFF var så bra, utnyttjade så effektivt de ytor Bajen bjöd på efter kvitteringen att man inte vågade flytta upp. Dessutom blev man faktiskt trötta. Sista tio var det flera spelare som inte orkade ta hemjobbet. Men den övergripande analysen är att Hammarbyspelarna blev helt enkelt rädda när de såg vad MFF gjorde av de fria ytorna och när Bajen väl tvingades chansspela och flytta upp laget kom 3 och 4-1 som ett mail (det vill säga blixtsnabbt, inte med ”posten”…).

MFF var bra, matchen igenom. Berget måste få starta istället för Vindheim mot Norrköping. Hans bollvinst, löpning och inlägg till Rosenberg var matchens enskilt bästa prestation. Jag blev också lycklig över försvarsarbetet, trots Vindheims läckage, rädsla för 50/50-bollar och allmänna osäkerhet. Eric Larssons har växt med rollen och Oscar Lewicki ser ut som en landslagsförsvarare redan i maj. Kraftfull och bestämd i närkamper, fantastisk positionering, flexibel det vill säga han är boll- och löpvillig 90 minuter, har tekniken, utomordentlig passningsspelare och med en snabbhet som få eller ingen försvarare i allsvenskan besitter. Rasmus Bengtsson blir ännu bättre nu när rollfördelningen är glasklar. Och han slipper ta ansvar för uppspel med två bollsäkra före detta mittfältare bredvid sig.

Uwe är en man som ogärna ändrar men jag tycker att både Berget och Lewicki ska ha startplatserna tills vidare, oavsett vilka spelare som kommer tillbaka eller vilka som han gillar. Ifall vi ser till prestation och inte resultat är Berget och Lewicki helt enkelt självskrivna.

Ps Djurdjic’s offsidemål var fantastiskt vackert. En sämre assisterande (DA menade att det var Sveriges bäste assisterande) hade tvekat och kanske släppt det, av känslomässiga skäl…

Pss En klubb som också stirrat sig blinda på resultat och inte prestation (speciellt vad gäller val av managers) är Manchester United – men det får bli en annan text, i mån av tid.


About this entry