Allsvenskans dummaste spelare?

Det finns faktiskt en lättolkad handsregel. Du får inte med gester markera att du jävligt otillfredsställd med ett domslut. Det är en djupt teatralisk gest i vantro, i tydlig vrede och förakt. Med hela armen vägrar du acceptera domarnas tolkning.

Den ger automatiskt gult. Det är inte första säsongen. Domarna är alltid noga med att varna då den ofta görs mot assisterande. Gais-målvakten Marco Johansson fick ett andra gult för en sådan gest för tio dagar sedan – det var 30 meter från assisterande som dessutom skymdes av Johanssons rygg. Gällande en hörna, eller icke.

Mohammed Buya Turay gjorde det i princip i assisterandes ansikte, i matchen mot Norrköping. Det gällde ett inkast vid hörnflaggan. Buya Turay gjorde det för säkerhets skull två gånger med stor inlevelse (med långt avbrott emellan där eftertanke och ånger borde platsat) och spelade sedan överrumplat offer och totalt oförstående när han fick varningen.

Buya Turay hade inte sett eller märkt att bollen studsade på hans underben och ut. Det var ett 100 procent korrekt domslut men Djurgårdens relativa stjärna tyckte var värt ett gult.

Jag har stor förståelse för spontana känsloyttringar. Speciellt vad gäller mål, skador, utvisningar och annat eventuellt matchavgörande. Det betyder också att jag tycker att man bör kunna hantera det snyggt sekunden efter – be om ursäkt, mildra känslostormen som redan dragit förbi. När man inser och vet att man aldrig kan ändra domslutet genom aggressivitet.

Bury Turay tror på teater, och aggressivitet – för ett korrekt inkasts skull.

Till saken hör att han hade försökt filma till sig minst tre straffsparkar som var och en hade kunnat ge gult kort. Vid två av dem skadade han även motståndarmålvakten Isak Pettersson lindrigt.

I det här läget kan man tycka att Djurgården, dess lagkapten, ledare och klubben som helhet skulle inse att Buya Turays beteende skadar laget och klubben. Att han kanske borde ransonera sina känsloyttringar och filmningar?

Nej, tvärtom. Efter slutsignalen går lagkapten Erik Berg (f d Johansson) fram till seriens bäste domare Mohammed Al-Hakim och klagar länge, och högljutt på att hans lagkamrat fick varningen. Den var alltför billigt, helt felaktig ansåg lagkaptenen, direkt i CMore.

Jag har aldrig gillat Mohammed Buray Turay, från allsvenska debuten i AFC för tre år sedan då han blev utvisad för fula efterslängar. Jag gillar Erik Berg – normalt en klok och utmärkt spelare som haft modet att ge livet utanför fotbollen prioritet framför bollkarriär. I går gick något fel, väldigt fel. Han skulle dessutom själv haft ett rött direkt i första för att han kastade sig in med sulan före mot Kalle Holmbergs skenben.

Djurgården spelar som ett mittenlag och har våldsam tur med många poängräddningar i slutskedet av matcher. Men de leder allsvenskan samtidigt som det är kaos på plan. Det är väldigt märkligt, alltsammans.


About this entry