Mysteriet Madelen Janogy

Ibland blir jag bara så trött på svensk landslagsfotboll och de experter satta att bevaka den. Så här beskriver till exempel Anna Friberg på Expressen Madelen Janogys fantastiska dribblingsräd och solomål mot Chile:

”På övertid spelade Fridolina Rolfö fram till Janogy som inte gjorde något misstag. Hennes första landslagsmål var ett faktum.” 

Ja, vad ska man säga? Friberg kan ju vara färsk sommarvikarie och aldrig sett fotboll förut men eftersom resten av texten är full av fotbollsklyschor tyder allt på motsatsen. Anna Friberg är troligtvis fotbollsexpert på en av landets största tidningar…

Inom svensk damfotboll är de inte kritiska. Delvis beror det på att herrfotbollen och de som ska kritisera herrfotbollen sitter i samma båt – typ det faktum att Janne Anderssons oreserverade hyllning av den svenska insatsen i 3-0 krossen mot Spanien fick stå emotsagd. Jag tycker det är lika genant som Fribergs fotbollskunskaper.

Johan Croneman tog upp bristen på kritik det i en DN-krönika i går lördag och tyckte att det var samma sak med damlaget. Vilket är sant. På fb skrev jag i tisdags att det var märkligt att Peter Gerhardsson inte fick någon som helst kritik för sin matchcoachning.

Madelen Janogy visade fart, tempoväxlingar, briljant dribblingsteknik och en förmåga att avsluta på ett tillslag. Det gjorde inte nån av de andra sex forwards som Peter Gerhardsson tyckte gick före (och då har jag gjort ett rättvist undantag för Kosovare Asllani).

Rolfö, Blackstenius och Jakobsson misslyckades alla. Då byter Gerhardsson in två identiska men ännu sämre forwards i 66:e minuten och Janogy kommer in först i 81.e. Borde inte någon ha frågat Gerhardsson varför Janogy bara var sjättevalet och fick ynka tio minuter?

Borde inte någon fråga svensk damfotboll varför Janogy är 24 år gammal och blott har spelet fem a-landskamper? Är det inte väldigt mystiskt att den spelare som helt klart verkar bäst och som har egenskaper damlandslaget skriker efter aldrig har fått chansen?

Jo, jag vet att hon under fjolåret hade problem med en menisk och brosk i knäleden. Men hon spelade och hon har spelat vårsäsongen. Och hon tränar hundra procent. Det kan vara klokt att spara hennes knä i en lång turnering och inte starta henne men i 81:e minuten? Herre Gud!

På tråden dök som alltid diverse medelålders män upp och förklarade hur det egentligen var : att 2-0 var ett kanonresultat för det hade ju Peter Gerhardsson sagt. Samme man anförde också ett annat exempel på en solid svensk insats i en VM-premiär som stod över all kritik: 0-0 mot Trinidad/Tobago i VM 2006. Då när ett av modern tids bästa landslag fick 0-0 mot tio turister från Karibien. Efteråt hade Lagerbäck hyllat den svenska insatsen så den var det minsann lika lite fel på som damlandslagets mot Chile.

Dagens match måste ju bli ett målkalas – allt annat är fiasko. Men låt bli att jubla överdrivet efter fyra, fem mål. Man borde inte behöva skriva sånt här men damfotboll uppför aldrig att förvåna, och förnöja.

Ps Enligt Wikipedia var det Janogys andra seniorlandslagsmål…


About this entry