Två veckor alltför sent

HIF och dess supportrar har haft en märklig självbild. Eftersom Hammarbys målvakt styrde in en boll i eget mål har man trott man var ett fantastiskt hemmalag med bortaotur. Media har haussat den bilden, trots att man blev utspelade av Giffarna och inte lyckades vinna över Falkenberg. Jo, man har spelmässigt gjort flera godkända insatser hemma men väg de mot alla riktigt usla bortamatcher, inte minst mot Blåvitt.

PO Ljungs försök att skyla sin oförmåga blev allt mer desperata. Efter förlusten mot MFF menade han att ett lag som bara förlorat 6 av de senaste 40 hemmamatcher (typ) ju måste vara bra.

Redan efter matchen mot Giffarna borde HIF-ledningen reagerat och sonderat marknaden för PO Ljungs ersättare. Istället levde man i den falska övertygelsen om att man var bra men hade otur. Tränaren sa ju så. ”Experterna” i media sa ju så…

Så blev det sommarlov och först då verkar HIF-ledningen reagerat och insett att den som inte förmått tända laget mot Falkenberg hemma (och AFC borta) inte heller komma kunna göra det när serien vänder och det gäller Superettan eller kval.

Det går delvis att förklara med skadorna på nyckelspelare men PO Ljung har också fattat flera fatala beslut. Som att Satsa på Kalle Joelsson och Adam Eriksson. Som att satsa på Randrup och värva men massa mer eller mindre värdelösa offensiva reservspelare. Allra pinsammast är nog den speltid Wanderson fått.

Så att POL får sparken är självklart. Sedan har det uppenbarligen tagit två veckor att hitta en tränare. Det är väldigt dåligt betyg till både sportchef / klubbdirektör och styrelse – de borde naturligtvis haft en plan B redan i säsongspremiären. Man måste vara beredd på allt, i fall man är seriös och professionell. Jag har en stark känsla av att HIF:s ledning inte riktigt är det år 2019. ”Granen” måste ju ha berättat redan i början av maj att det inte höll och kanske inte håller i höst. Att han valde bort landslaget beror självfallet på att han satsar allt på HIF, och det var helt rätt prioriterat men han borde berättat det för HIF så fort han gick sönder. Kanske ska tränarbytet och tiggarhåven ses i det perspektivet – Granen själv är orolig för att han kanske inte kommer kunna spela höstsäsongen.

Vem man nu än anställer – låt det INTE bli Micke Stahre. Han skrämde AIK till guld, misslyckades tre säsonger i rad när Blåvitt tömde kassakistan och har även gjort ett till förutsättningarna uselt resultat i Grekland, i Häcken i USA och så vidare. Jag tycker dessutom illa om honom som människa. Han är en arrogant översittare och mobbare vilket inte var svårt att upptäcka redan första gången jag pratade med honom, för 11 säsonger sedan. Kanske har alla motgångarna förändrat honom men han var illa fall lika uppblåst och arrogant när han bröt kontraktet med Häcken för 18 månader sedan.

Blir Micke Stahre HIF-tränare är det ett lika idiotiskt beslut som när man anställde och sedan förlängde Henrik Larssons tränarkontrakt. Men det är det där med Helsingborg och självbilden…


About this entry