En dynastis död och en outsiders entré

Natten bjöd på en av sportårets absoluta highlights – en historisk NBA-final. För första gången på 50 år var ett och samma lag i sin femte raka final. Liksom jag skrev för tre veckor sedan så fick dock inte Jonas Jerebko nån ring. Kevin Durants skada avgjorde och när Klay Thompson sabbade korsbandet i slutet av tredje Q var Golden State Warriors slagna. Nu splittras troligen laget, hoppas Jonas får en ny chans i en annan contender.

Basketens uppfinnare var kanadensare. Den absolut första NBA-matchen spelades i Toronto och nu har ett lag från Kanada inte bara gått till final utan vunnit hela skiten. De är värda vinnare men de skulle egentlige inte ens tagit besegrat 76:ers som var mycket bättre än dem i kvarten. Och i semifinalerna var Bucks mycket bättre men föll på sina dåliga nerver och stjärnor som inte kunde leverera när det var clutch time. Jag gläds även över att Marc Gasol nu tillsammans med Pau är det enda brödrapar med var sin ring. För mig som följt de båda i Barcelona sedan juniorlagen är det stort att två av de mest sympatiska basketspelarna jag känner får uppleva det här. Så på sätt och vis kunde det inte bli bättre, bara hoppas Jonas Jerebko hittar en ring nånstans nästa säsong.

Raptors framtid? Lika död som Jurracic Park är utan Raptors fans. Tiotusentals av dem har samlats framför en skärm i basketens nöjescentra. Ett par tusen fler för varje match – men alltid vinterklädda, även i går kväll den 13 juni. Även Raptors splittras – det är så det går till numera i NBA. Stjärnor med utgående kontrakt sugna på en ring samlas i ett par contenders för en hel eller halv säsong. I oktober spelar de för ett annat lag med fetare lön och större merchandise.

Ps Den vinnande coachen har ett i mitt tycke ganska löjligt namn som tagit av en B-skådis som vill ha en roll i en såpopera i sjukhusmiljö: Nick Nurse!


About this entry