Hjälpligt svenskt VM-genrep

Det fanns två behållningar av det första VM-genrepet i Frankrike i går. Det ena var Chiles målvakt Endler. Hennes reflexräddning på Nilla Fischers nickskarv i första var svettig. Lika bra var hennes täckning då Stina Blackstenius bara hade att sätta foten till och styra det låga inlägget i mål. Men Endler gick ut kastade sig raklång framför svenskans fötter och täckte hela målet. Stina blev så rädd att hon bredsidade bollen över och det mod som krävs för att kasta sig raklång framför en motståndare som har högsta fart saknar flera herrallsvenska målvakter (Magdelena Erikssons vänsterfot, den som slog inlägget, bör också berömmas).

Endler, som spelar för PSG, gjorde flera andra säkra ingripanden och vågade även gå ut och boxa i trafik. Kanske borde hon varit på tvåan ifall hon försökt reflexrädda på handbollsmanér med ena armen istället för båda händerna men i stort en njutning att se en så pass bra målvakt.

Den andra behållningen var svenska inhopparen Madelen Janogy. Hon och första svenska målgöraren, ”Kosse” Assllani, är explosiva och har så pass bra balans att de kan dribbla i fart. Något som de åtta (eller tio) andra svenska, och blonda, tjejerna i går inte kunde. En praktfull strut och den i särklass största svenska talang jag sett på många år. Varför hon inte fått spela mer och utvecklats så sent (24 år och 5 landskamper) har kanske att göra med att hon är den första svenska landslagstjejen med afrikanska rötter, fadern är från Mali. Finns stor anledning att återkomma till den här problematiken som svensk fotboll aldrig låtsats om.

Själva VM börjar nästa torsdag, mot USA. Uppvärmningen mot Chile, rankade 39.a i världen, var enformig och skvallrade om svensk stelhet och fantasilöshet parad med det traditionellt pinsamma offensiva huvudspelet. Sverige (9:a) dominerade fullständigt, hade 24 avslut men bara 6 på mål – ett rekord i sig? Värst var Sofia Jakobsson som bröt in från högerkanten och var enda gång valde att själv avsluta vingt och högt från 17-18 meter istället för att passa de fem, sex lagkamraterna i boxen.

Chile hade ett avslut på mål, ett dåligt lobbförsök från 40 meter. I nästa VM-genrep ställs Sverige mot Thailand, som USA besegrade med 13-0. På torsdag om en vecka inleds VM med matchen mot det USA som kanske är bäst i damvärlden på nicka.


About this entry