Experter på vad? / Viktor Claessons diagnos

Att spekulera i skador utan att veta ett dugg är inte så lyckat. Den snabbdiagnos Hasse Backe ställde i halvtid var att Viktor Claessons hälsena eller korsband skadats. Troligtvis gjorde han det utifrån att spelaren hade ont eftersom inget, absolut inget tydde på varken korsband eller hälsena.

 

  • Hälsenesruptur drabbar nästan aldrig vältränade elitidrottare eftersom det alltid föregås av smärta och stelhet. I fall den smäller hörs det, högt. Hälsenesruptur är en diagnos som tar under fem sekunder att fastställa
  • Korsband kräver att det blir en kraftig och sned felbelastning i underbenet. Det viker sig åt något håll. Viktor Claessons får snarare ett genomtramp, det vill säga det känns som fot och knä inte synkar nedslaget utan kraften går uppåt, från fotled till knäled. Min gissning är att det är menisken som fått sig en smäll men jag kan inte veta – bara slå fast att en korsbands- eller hälsenesruptur är osannolik.

Skador är inte den enda delen av fotbollsmatcher där CMores experter på utespelare och taktik ständigt fallerar. Borde CMore inte ha riktiga experter som de kunde rådfråga under sändning, eller tror jag alltför högt om fotbollsexperterna när jag tänker att de kanske till och med skulle fortbilda sig lite, både vad gäller skador och till exempel målvaktsspel?


About this entry