Korkad straffregel får oväntat stöd

När jag träffat Hedvig Lindahl har hon gett ett klokt intryck. Vid en timslång intervju med henne på Systrar & Bröder i Malmö var hon visserligen obekväm med några målvaktsfrågor och lite egensinnig men på det stora hela gjorde hon ett mycket sympatiskt intryck. Jag är beredd att delvis omvärdera den uppfattningen efter att den 36-åriga svenska landslagsmålvakten bejakat den nya straffregeln och upprörd kallat alla sina målvaktskollegor för ”fuskare” i DN.

Regeln framställs av TV4:s ”fotbollsexperter” som en lindring: blott en fot istället för två på linjen vid straffsparkar. I själva verket är det en synnerligen grov skärpning av regeltillämpningen.

Domaren använde häromdagen VAR för att ge hemmafavoriten Frankrike en ny chans att avgöra mot Nigeria. Först en billig straff som franske TV-producenten inte lyckades hitta några närbilder på utan varje repris var från andra målet och bakifrån. Sedan fick straffen i stolpens utsida slås på nytt eftersom målvaktens fot var en halv meter respektive två, tre decimeter utanför linjen.

1. Jag förutsätter att i framtiden kommer alla domslut involverande linjer att undersökas av VAR, En frisparksmur där en tå är utanför linjen, en straff där någon startar en hundradel alltför tidigt e t c. Plus varning förstås. Någon kanske tycker det inte går att jämföra en straff i stolpen med en frispark på läktaren men eftersom målvakten nu inte rörde bollen så ska naturligtvis alla parametrar inkluderas. Den mur som stod med blott 8 meter och 90 centimeter till bollen k a n ju indirekt ha påverkat frisparksskytten att sätta den på 11:e raden istället för under ribban. Så som den nigerianska målvakten k a n ha påverkat Rennard att slå bollen i stolpen.
Säg så här – om detta är FIFA:s förbättring av fotbollen så kommer VAR-rummet att få svettas. Och jag kommer förlora en stor del av min kärlek till fotbollen. Både att se den och spela den även om jag (troligtvis…) aldrig kommer spela en match med VAR-granskning. Eller så är allt detta bara ett galet experiment och FIFA tyckte att dam-VM var en passande test.

2. Det är farligt att stå på linjen med en fot för du använder den andra, främre ”befriande” foten, för att skjuta ifrån. Det innebär att du egentligen inte kastar dig snett framåt åt sidan utan snett bakåt men för att kunna rädda så måste du vika överkroppen utåt plan. Risken är att i fall du försöker gå på ett avslut nära stolpen kan du om du är välväxt hamna i stolpen: med skador på ledband och frakturer i händer, handleder och underarmar som följd. Men du slipper ju varning…

Uppenbarligen är det enbart i damfotboll den här fullkomligt idiotiska regeltillämpningen genomförts. I U-21EM för killar har målvakterna gått som vanligt utan att bli straffade – för straffade måste de ju bli om de går alltför tidigt, oavsett om det blir mål eller inte. I konsekvensens namn kommer det i fortsättningen hagla gula över alla murar/spelare som inte står exakt nio meter eller mer från bollen vid frisparkar, hörnor e t c.

Hedvig Lindahls bitterhet är helt oförsvarlig. Om hon inte ljuger så har hon alltså stått med båda fötterna på linjen i alla år och sett straffsparkarna gå i mål och hennes lag förlora – alltför en princips skull, för att hon minsann skulle vara duktig och följa reglerna till punkt och pricka även om ingen annan gjorde det. Låt mig tycka att en sådan egoistisk attityd inte hör hemma i ett lagspel. Men det skiter förstås Hedvig Lindahl i. Jag tycker inte enbart det är pinsamt, det är även tragiskt. Dels vad gäller Hedvigs eftermäle men framförallt för svensk damfotboll som förlorat så mycket på grund av en nitisk och rigid regeldyrkares decennielånga bitterhet.

Men, invänder kanske nu någon: Hedvig räddade ju en straff när Sverige slog ut USA i semin i OS 2016. Jo, men hon gjorde likväl inte sitt bästa eftersom som kallar de som till skillnad från henne själv inte stod kvar med båda fötterna på linjen för ”fuskare”. Hon kunde gjort det bättre men valde att framför ett eventuellt svenskt OS-guld att prioritera sitt ego och sin egen rigida regeltolkning: Hedvig är minsann inte den som ”fuskar”…


About this entry