Två tränare i behov av stödinsatser…

”Henrik Larsson-effekten” visar att styrelsen gjorde rätt när de bytte tränare. Sedan kan det lika gärna kallas ”Granen-effekten” men oavsett: HIF skulle självklart haft alla tre poängen mot Elfsborg. De möter ett lag utan självförtroende, i djup formsvacka och med två förskräckligt dåliga mittbackar (tar inte Elfsborg poäng i de två matcherna i Stockholm tror jag tränaren får gå).

När jag långt i efterhand ser matchen med HIF-ögon imponerar backlinjen. Granens återkomst har gett trygghet och Liverstam är ju Henriks favorit, redan i Bois – t o m Adam Eriksson såg ganska OK ut. Henrik använde sällan Andreas Landgren för två år sedan vilket jag tyckte var fel. Kul i fall Landgren nu får revansch. Max Svensson växer och Moros arbetskapacitet skrev jag redan om i hans debut. Liksom om hans brist på målkänsla. Tror fortfarande att hans framtid och utveckling bör vara som höger wingback eller rent av högerback. jobbar lika hårt när han spelar på topp.

Men det finns några negativa saker. En av dem är det kanske alltför sent att åtgärda men den andra hör samman med Henrik Larsson brister som tränare.

Kalle Joelsson ska självklart ta målet. Han står cirka 80-90 cm från där bollen kommer vid tillslaget och uppträder som om han har solen i ögonen en molnig dag. Reagerar väldigt sent och flaxar sedan bara till. Tror Joelsson helt enkelt grovt missbedömer bollbanan från början. Det spelar tyvärr ingen roll hur många fantastiska räddningar han gjorde mot MFF när han släpper in sådana här bollar. Plus den där bollen som han tappade ur skopan och som expertkommentator Edman gjorde förtvivlade försök att förklara bort. Som om att de inte enbart vattnar plastgräset på Borås Arena utan även använder tvållösning. Mina tvivel angående hans allsvenska standard kvarstår.

Kundai Benyu – vad har han lärt sig om svensk fotboll och plastgräs på fyra månader? I praktiken ingenting. Var nästan alltid på fel plats. Kom bollen så bara studsade den ifrån honom lika snabbt. Var gång. Till och med mjuka dalande inkast försvann upp på läktaren efter hans första touch med låret (Randrup var inte mycket bättre på just det…). Celticlånet kommer in med 15 minuter kvar och då tycker jag nog att man ska kunna ta ett hemjobb – springa två, tre meter extra för att täcka yta och inte som Benyu bara jogga tillbaka, tillsynes oberörd, ointresserad.

Henrik ska ha mycket cred för att tillsammans med Granen styrt upp lagets självförtroende och organisation. Det krävs dock någon slags förmyndare eller ”höger hand” som korrigerar de brister som landets näst bäste fotbollsspelare genom tiderna otvivelaktigt fortfarande ”besitter” som fotbollstränare.

PS Det är lite rolig när TV-kommentatorer och så kallade experter blir upprörda och tror sig se orättvisor som varken domare eller spelare upptäcker. Som när Elfsborg påstods ha gått miste om en ”solklar” straff och målchansutvisning. Enbart hemmapubliken protesterade men det hindrade inte ”TV-experterna” till regelrättshaverister från att djupt uppröras och antyda justitiemord. En 50/50-situation mellan Holgerssons bom och Simon Lundevalls drag i Holgerssons axel. Helt rätt att fria vilket alla med professionell relation till sporten insåg utom de två i TV. Egentligen tror jag att Erik Edman som före detta fotbollsspelare både såg och förstod situationen men han skulle aldrig någonsin våga ha en helt egen och oberoende åsikt som skiljer sig från kommentatorns. Lite tragiskt men också underhållande – på sitt sätt.


About this entry