”Efter MFF”: Åke Unger är ett geni

Jag har tvivlat. Ni som läser mig vet att jag ibland nästan kritiserat Åke Unger för att inte veta något om fotboll. För att hitta på egna flerstaviga ord och begrepp som inte finns och endast är krångliga och meningslösa och allt detta enbart för att verka insatt och i besittning av fotbollskunskaper vi vanliga tittare inte har. Jag har till och med kritiserat de gamla fotbollsspelarna bredvid Åke för att de inte korrigerat hans värsta tokigheter.

Jag borde skämmas. All kritik faller nu tungt på mig själv. Kanske skulle jag helt sluta skriva och bara sitta och njuta av all den visdom och underhållning Åke Ungers röst erbjuder?

Vad som nu plötsligt fått mig att inse att Åke är en av landets (kanske världens) stora fotbollskännare är hans karakteristik av Markus Rosenbergs mål mot Falkenberg. Vi självutnämnda fotbollsexperter vars enda skola är decennier i soffor, på fotbollsplaner och eller författande trodde i vår enfald att Rosenberg vrickade/vinklade in bollen i burgaveln. Även bisittaren Dubbel-Anders tog fel och försökte rätta Åke men Åke hade ju rätt. Efter att ha sett första (eller kan ha varit andra) reprisen säger Åke de bevingade orden om att Markus gör mål på en ”misslyckad nedtagning”. Och självklart är det just det – fast ingen annan, allra minst Rosenberg själv, förstår eller vågar erkänna det. Mackan förstår ju att egentligen har han och alla andra tid att ta ned en boll tre meter framför mållinjen och sedan avsluta – klart man inte behöver sätta bollen på mål med första tillslaget, dessutom på volley. Nej, ”Mackan” försökte ta ned bollen och så blev det så misslyckat att bollen studsade i mål i stället. Att Åke dessutom är så modig att han vågar säga sanningen bland oss falska experter, inklusive Dubbel-Anders, gör bara Åkes insats än mer beundransvärd. Det är skönt att kunna lite på någon verkligt professionell och slippa de narrar som gömmer sig bakom okunskap, löst pladder, klichéer och plattityder.

I Åke Unger har CMore verkligen någon som förstår fotboll, så pass mycket att Axén, Dubbel-Anders och Hasse Backe och de andra ju är helt överflödiga. Det är märkligt att Åke fortsätter lyckliggöra oss CMore-tittare istället för att ta ett toppjobb som fotbollstränare i La Liga eller EPL. För han har redan en internationell framtoning – i går talade han tyska med Uwe Rösler. Bara det. Tyska, oöversatt tyska dessutom, precis som på försättsbladen i böcker ibland. Är ambassadörsposten i Berlin ledig?

Eller varför inte bli förbundskapten för herrarna? Dagens Nyheters Johan Esk har ju inte enbart föreslagit Pia Sundhage för det jobbet utan även Ralf Edström därför att Esk tyckte Ralf var så genial som analytiker och verkligen utstrålade en nykter sakkunskap. Visserligen enbart i radion men ändå. Ifall Janne Andersson inte för Sverige till EM-guld tycker jag att SvFF ska ta till vara Åke Ungers visdom och genialitet.


About this entry