Vem vinner, vem åker ur?

Tycker fortfarande MFF är favoriter men AIK har enbart allsvenskan att spela för och Djurgårdens förstärkningar lyfter laget.

MFF har bredden och spetsen, speciellt på mittfältet. De har också trions i särklass bästa målvakt och när lagen möts tror jag det blir avgörande. Dahlin har sett utmärkt ut i sommar och gjorde en kanonparad på ett högt närskott mot Falkenberg. Han läste det avslutet, något varken den hittills ojämne Linnér eller den Tommy (som jag inte rankar topp 11 i allsvenskan) förmår. Är det klasskillnad på en enda sak i den här trion så är det målvaktssidan.

Djurgården med Edwards, Turay, Bärkroth och ”Netto-Kujovic” är väldigt bra och olika. De kompletterar varandra väl när de är inspelade – det är de inte till på söndag.

Ett Europa-bakis AIK förlorade inte helt överraskande mot Kalmar, trots ett klart offsidemål. Men slår de DIF om tio dagar är de med igen.

Hammarby, Norrköping och Häcken får slåss om bronset. Norrköping kan inte, till skillnad ifrån konkurrenterna göra mål. Det kommer kosta. Man sålde säsongen med Jordan Larsson för knappt 40 miljoner – dumt gjort!
Så bronset till Wiland eller Abrahamsson?

Hyllade Robin Söder för en månad sedan i comebacken – det var rätt. Men varför IFK spelar med har två identiska spelare i Yusuf och Sana samtidigt förstår jag inte. Och hur ska Kharaishvili och Aiesh kunna dela med sig av bollen? Samtidigt tycker jag att de två är bland seriens fem mest överskattade spelare. Bra med boll, rätt menlösa utan.

Samtidigt med Söderhyllningen varnade jag för att Östersund kan åka ut. Det saknas nu spelidé, disciplin och kvalité. Arvet efter Potter är tyvärr förskingrat. Däremot tror jag att Giffarna kan kvala sig kvar. AFC Eskilstuna blir sist och Falkenberg har alltför tunn trupp men jag gillar Hampus Nilsson och det står mellan dem och ÖFK.

Sirius, Elfsborg, Kalmar och Helsingborg har alla den stabilitet som krävs av ett jordnära lag på nedre halvan. Rötterna i myllan och lite grönt i solen ovanför marknivån. Tycker Elfsborg är sämst av de fyra tillsammans med Sirius.

Vilka går upp? Helst inga alls. Sverige borde göra som Danmark och banta – låta kvalitet och inte girighet avgöra seriernas storlek. Bara ÖIS har faktiskt i landets största serie att göra. Byt dem gärna byta mot AFC, Giffarna, ÖFK, Sirius och Falkenberg.


About this entry