Vem vill anställa Alexander Axén?

Alexander Axén letar jobb – ifall en fotbollsklubb vill anställa honom ska de då först fråga supportrarna?

Axén säger idag till Sportbladet att HIF borde frågat supportrarna innan de anställde Henrik Larsson. Det är ett riktigt, riktigt dumt påstående. Så dumt att jag har svårt att tro att den vanligtvis kloke Axén kan kläcka något så korkat.

En klubbledning ska anställa den bäste tränaren. Alltid. Oavsett vad några högröstade supportrar tycker. Oavsett vad andra tycker.

Jag tillhörde dem som tyckte att Henke var näst sämsta valet efter Mikael Stahre. Jag är mycket tillfreds med Olof Mellberg. Verkar vara ett bra val – han gjorde att bra jobb med Fremad. Men Axén snälla, fattar du inte konsekvenserna?

Rimligtvis ska supportrarna enligt Axén även ha veto-rätt i andra frågor som riskerar läktarkritik eller en kommentar på social medier. Fick de godkänna Mellberg? Är det rätt att sälja Boysen till Israel? Får man köpa en spelare som representerat MFF, ska Gero bänkas i nästa match e t c, e t c.

Läser MFF-texter på Svenska Fans – företrädare för MFF:s supportrar. Där är en som på fullt allvar menar att allsvenskan är viktigare än allting annat. Ska MFF:s ledning också resonera så, lämna WO i EL och satsa allt på serien?

En annan himmelsblå tänkare menar att guldet försvann efter förlusten mot Djurgården – ska MFF nöja sig med att ställa ut skorna på söndag?

De enda som i det här fallet är mer korkade än Axén är ”supportrarna”: känslostyrda, högröstade, ansvarslösa och totalt utan fotbollsförståelse. Och det är OK, alla får bry sig om fotboll men låt inte alla bestämma.

PS Det går också att tolka Axéns utspel som en fullständigt desperat anställningsansökan. Att han inser att hans meriter som tränare är så dåliga att han aldrig får jobb i allsvenskan igen ifall han inte värnar till supportrarna och att de supportrar som kan övertala sin klubb att anställa honom även hoppas få inflytande på laguttagning, spelarköp, Axéns fula skägg, hans fysiska övervikt med mera. Kanske Alexander Axén, är detta den mest troliga tolkningen…


About this entry