MFF-IFK Norrköping: 2-1 eller 0-1

Det finns två scenarion för söndagens relativa stormatch. I båda kommer IFK att försvara väldigt lågt och satsa på snabba omställningar. I båda kommer MFF ha bollen och slå alldeles för många höga inlägg från höger.

IFK har en stor fördel i att MFF har mycket boll och deras backlinje står högt. Ofta är det enbart Rasmus Bengtsson och Lasse Nielsen kvar och ingen av dem är snabb. Likadant med Safari, seriens långsammaste ytterbacksliknande spelare?

Beijmo är hyvsat hurtig men en viktig del av inläggs- och press-spelet från höger. Nästan alla MFF:s höga inlägg kommer från höger medan man väggar sig igenom eller ser till att bollen hamnar centralt i fall den kommer från vänster. Beijmo är sällan någon hjälp när det ska försvaras mot snabba uppspel. Istället är det Bachirou som får ta de långa centrala löpningarna hem så jag tycker att antingen Knudsen eller Lewicki ska med i startelvan och ges en roll som avlastar mittbackarnas långsamhet. En trebackslinje med Lasse, Rasmus och Behrang kommer inte funka.

Ju lägre IFK faller desto fler höga inlägg kommer det och desto längre har MFF:s långsamma försvarare till eget mål. Det talar starkt för att IFK ska förvara väldigt, väldigt lågt och cyniskt. Man är i Malmö för att vinna en match, inte leka fotboll.

Vanligtvis är fasta situationer en stor fördel men MFF är faktiskt ovanligt bra på defensiva fasta. Lika bra som de är dåliga på fasta offensiva situationer. Så jag tror absolut inte på några mål efter fasta situationer – även om IFK gör väldigt många av sina mål på det sättet.

Båda lagen har problem med målskyttet. IFK har inga naturliga boxspelare men det är mindre viktigt när man lever för snabba omställningar. Malmö FF har massor av forwards men med Rosenberg i en ganska brant utförsbacke har man ingen riktigt vass boxspelare längre. Ja förutom Carlos Strandberg…

Får Malmö håll på IFK i första gör de även andra målet och sedan får IFK ett på tilläggstid. Gör de inte mål i första, vilket de sällan gör mot bra motstånd, tror jag att IFK kan kontra in ett mål i andra. Och vinna matchen.

Ps Det bästa som kan hända IFK är att MFF får straff. Markus Rosenberg missade förra men det olyckliga tillslaget ( han halkade i samma ögonblick) gjorde så att bollen istället för i Hägg-Johanssson famn (som tydligt läst straffen) gick den båge över honom. Räkna inte med samma tur en gång till – ifall Rosenberg missar igen kommer det medverka menligt på lagets moral.


About this entry