Domare, straffar och dåliga förlorare

Hösten är motgångens årstid. Sommaren förlorar stort, det verkar enbart blåsa motvind och i landets förnämsta herrfotbollsserie virvlar var helg nya demoraliserade poänghaverister och hämningslösa expertromantiker förbi. Deras omvärldsanalyser, orsaksförklaringar och självbilder är grovt underhållande – väl så bra som den emellanåt mycket mediokra kvalitén på själva sparkandet.

Det finns, som Göran Palm en gång antydde, olika sätt att hantera höstens besvikelser. Andreas Alm, en tränare som riskerar kut arbetslöshet, ansåg att han och hans lag gjort allt rätt men att domarna stal deras givna seger. Att Häcken i många år varit seriens näst rikaste klubb men som samtidigt aldrig kan prestera när det verkligen gäller är självklart domarnas fel. Att Rasmus Lindgren förstärkte en knuff i tron att det skulle bli frispark eller att Paulinho drog i en axel när bollen ändå seglade långt över allas huvuden var naturligtvis inte fel, enligt Alm.

Andreas Alm brukar ha en nykter syn på resultat – jag tror att arbetssituationens ångest tog överhand i går. Intervjun, analysen, och självbilden var djupt olycklig, ja rent pinsam.

Alm och de andra förlorarna har sin alldeles egen lilla värld liksom de som ska sälja produkten. För samtidigt med den relativa misären i matcherna har du experter i TV som haussar i princip allt och alla tills spelarna gör ett verkligt stort, kostbart misstag. Då är de plötsligt sämst, eller så blir det tyst i rutan, en sorts sofistikerad ordlös galghumor. Att öppet kritisera en tränare kommer absolut inte på fråga. Att ta hål på bubblan skulle skapa en komplex och dramatisk situation och det vill absolut inte sportkanaler. Istället får vi ganska schizofrena sändningar där spelet och spelarna ständigt är i närmast världsklass med små frustrerande avbrott för snedsparkar, taffligheter och vanlig jävla visuellt konstaterad allsvensk oförmåga. Plus överbittra tränare. CMores medarbetere riskerar för övrigt även de arbetslöshet i november…

Glenn Nyberg var OK även om jag kanske borde gett Rasmus Lindgren den där frisparken. Men det är inte Glenns fel att Rasmus chansar och förstärker foulen. Det är inte Glenns fel att Paulinho är defensivt korkad.

Det är inte Kasper Sjöbergs fel att Dino Islamovic är lika försvarsmässigt inkompetent som Paulinho. Klar straff men målchansutvisningen var felaktig. Än mer felaktig var den straff som Simon Kroon filmade sig till lite senare. Kroon hade sedan mage att idiotförklara Sjöberg i direktsändning och hävda att filmningen även borde ha resulterat i kalmarutvisning. Han upprepade detta flera gånger – en fantastisk prestation som överträffar allt Simon gjorde på planen och självklart borde resultera i någons slags pris – som att bli avstängd en match eller två för förtal av både Kasper, allsvenskan och fotboll i allmänhet. I många ligor och sporter finns straff för att ha ”gett ligan i dåligt rykte, framställt den i dålig dager” eller ”att inte ha följt ligans värdegrunder”. Alm och framförallt Kroon (både riskerar akut arbetslöshet från och med november) borde vägledas i sin fortsatta karriär med ett litet straff.

I Malmö var Andreas Ekberg en av planens bäste. I Malmö var Jens Gustafsson klart sämst i matchen. Hans kollega korrigerade laget i halvtid och vann matchen. Jens förklarade sin ovilja att byta ut det för dagen dysfiúnktionella forwardsparet med att Pontus Almqvist är mycket bättre än vad någon annan fattar. Speciellt i cupen. Varför då en ung lovande spelare inte får mer än några futtiga minuter i en tuff och danande match förklarade inte Jens men jag har en liten misstanke om varför Pontus alltid får sista på bänken och vårda ett allt sämre självförtroende…

Östersunds insatser fortsätter vara häpnadsväckande usla. Förstår varken tränarens laguttagning eller matchning. Den allra senaste tokigheten är att låta Tom Pettersson spela vänster yttermittfältare. Falkenberg har inte ett uns av Östersunds talang men jag kan inte se hur de ska kunna undvika att krossa ÖFK i nästa omgång. Och då kanske t o m ÖFK:s ledning inser att krisen är förestående och allomfattande? Spelar ÖFK åter i Division 1 säsongen 2021?

Alexander Axén läser troligtvis Maxtiotår – eller så uppmärksammade han på alldeles eget bevåg i går problemet med Hammarby och muskelbristningar – det som gör att Bajen aldrig vinner allsvenskan och som det skrevs om här för två veckor sedan. Med det sagt. Jag hoppas av hela mitt hjärta att Juniors comeback blir lyckad. Hans utveckling och elitkarriär fick en väldigt sen och olycklig start – jag önskar att de få säsonger han har kvar i elitfotboll blir riktigt, riktigt framgångsrika utan varken fler ligamentsrupturer eller de muskelbristningar som annars är legio i Bajen. Junior är en väldigt duktig, sevärd och sympatisk fotbollsspelare!