Till Daniel Kindbergs försvar

Idag spelar Östersunds FK kanske sin sista elitmatch på överskådlig tid. Under alla omständigheter har ingen fotbollsklubb varit lika pressad, på alla plan, inför en viktig allsvensk match.

Det mest akuta är skulderna – tio miljoner ska in på några få dagar och risken att den 24 omgången blir den sista är överhängande. Dessutom lär ÖFK få betala nästan allt av de böter UEFA har ålagt Saddam Ghoddos. Det är ytterligare närmare 40 miljoner…

Rättegången mot Daniel Kindberg pågår. Som om det inte räckte – Kindberg fick låna ÖFK pengar i veckan så klubben kunde betala bussen till Falkenberg. Den matchen är en ren, skär ångest. Östersund är i fritt fall även spelmässigt efter tränare Ian Burchnalls märkliga uttagningar och positionsbyten. Blir det ännu en match med Thugott från start och Tom Pettersson som yttermittfältare?

Skrev redan för några månader sedan och varnade för att ÖFK såg förfärande svaga och desorganiserade ut. Egentligen började jag dissa ÖFK och tränaren redan efter förlusten mot IFK Göteborg borta sommaren 2018. Det syntes tydligt att Burchnall saknade både kvalité och spelarnas förtroende. Sedan dess har allt blivit värre.

Jag tror ÖFK är chanslösa, både mot Falkenberg och fordringsägarna men jag vill ändå hoppas. ÖFK hör egentligen hemma i allsvenskan men man har gjort så många misstag sedan Graham Potter försvann att dagens situation inte är överraskande. Man gick på Potters rekommendation och det har inte funnits kompetens att utvärdera säsongen eller våga agera vad gäller den innevarande. Allting har bara fått flyta på och nu är vi alltså i Falkenberg och en kamp om överlevnad.

Samtidigt hoppas jag att Daniel Kindberg frikänns. Även om han är skyldig så förlorar jag inte min beundran och respekt för honom. Han var en märklig och väldigt annorlunda ledare men han åstadkom fantastiska saker – oavsett om ett par av de miljoner klubben fick var olagliga. Vi glömmer lätt att de flesta allsvenska fotbollsklubbar har befunnit sig i de ekonomiska gråzonerna många gånger. Daniel Kindberg var och är symbolen för en klubb som förändrat svensk fotboll genom att vara väldigt ”eljest”. Svensk fotboll behöver både Östersunds FK och människor med en brinnande kärlek till lagidrott och fotboll som Daniel Kindberg.


About this entry