Tokiga betyg på svenska spelare

Mittbackarna glömdes bort. I matchreferatet haussades ”Granen” och Victor Nilsson Lindelöf men i CMores eftermatch-analyser och värderingar av individuella insatser nämndes de knappt. Förmodar de inte passade in i dramaturgin plus att ingen av dem försökte dribbla eller gjorde mål (eller löste offsider genom att förvirra sig alltför långt ned mot egen mållinje). Följaktligen får de två sällan några höga betyg i media. Detta föranleder följande, grovt frustrerande text.

Sociala medier och andra snabba fotbollskanaler är fulla av betyg satta efter vad som sas i CMores sändning. Hur självständiga är egentligen dessa betalda och obetalda ”experter”, kan de verkligen själva sätta ett rimligt betyg eller tror de att Hasse Backe och Janne Andersson är en slags objektiva gudar och betygskorrelat?

Backe tokhaussade Olsson säkert tio gånger (det startade redan i halvlek då han utropades till ”bäste svensk” – så som inte Robin Olsen var med, eller tillräckligt svensk…). Olsson var ofta bra och trygg med boll men även alltför ofta långt från sin motståndare utan boll och han förlorade alldeles för många närkamper för en sådan hjälteroll. Helhetsbetyget är självklart positivt men inte på långa vägar så halleluja-aktigt som Hasse Backe fick det att verka gång på gång. Det kändes som om Backe ”sålde” Olsson genom att ständigt återvända till honom och hans påstådda genialitet.

Att Janne Andersson försvarar sin uttagning av en forward som gjort ett mål på de senaste 24 landskamperna (om jag hörde rätt) är väl självklart. En klok tränare är alltid förutseende nog att haussa sina kontroversiella uttagningar för att förhindra kritik i media. Han lyckas alltid – så länge Sverige inte förlorar. Eftersom media tror att Janne Anderssons ord är sanningen kommer det ingen kritik mot en forward som uppenbarligen hade/ har en eller annan störning vad gällde avslut i Blågult. Så med tanke på förutsättningarna får man säga att målet var en fantastisk, helt enastående prestation av Marcus Berg – en traumatyngd skyttekungs signum. Helt sanningsenligt tycker jag att hans nickavslut på De Gea kan jämföras med att Olsen fumlat in en bakåtpassning – så dåligt var det av en spelare som ska vara bäst i Sverige på just detta.

Det var en två saker som var glädjande med Sverige offensiva spel i går. Dels viljan att försöka spela sig igenom mittfältet, ut på kanterna och tillbaka in i mitten på ett tillslag. Ibland gick det och då skapades underbara ytor. Det andra var återerövringspressen nära Spaniens mål – några gånger var det fem, sex hungriga, gula vargar som visste att spanjorerna helst passar sig ur pressen, även i eget straffområde. När Sverige var modiga och verkligen gick in för den pressen tvingades Spanien antingen slå långt och förlora bollen eller göra misstag då de passade på felvänd spelare som tappade bollen centralt. Den taktiska detaljen ska Janne Andersson ha en stor eloge för medan annat tål att diskuteras…

Betyg
5/5: Olsen
4/5: Granen, VNL, Olsson
3/5: Sebbe, Pierre, Forsberg
2/5: Lustig, Ekdal, Berg, Quaison


About this entry