Varför stoppar SvFF alltid huvudet i sanden när det gäller sitt eget moraliska ansvar?

Självklart att man inte ska spela internationell fotboll i ett land som för anfallskrig – och vars troliga ambition är ännu ett folkmord).

För 100 år sedan var det armenierna, nu är det de lika hatade kurderna som Turkiet jagar och dödar. För 100 år sedan mördades under bestialiska former cirka en miljoner armenier – något som fortfarande är strängt förbjudet att nämna eller kritisera i Turkiet.

Självklart ska man inte ha internationellt fotbollsutbyte med ett landslag som stödjer kriget genom att göra en militär honnör. Och sedan upprepar det, trots UEFA:s skriftliga fördömande. Det turkiska landslaget markerar tydligt att kriget är viktigare än UEFA:s mossiga regler för fotbollsmatcher – UEFA borde göra samma sak.

Italien försöker nu få flyttat CL-finalen från Istanbul. Ifall UEFA inte agerar snabbt och kraftfullt känns det som om de är lika svaga och förlåtande som när det gäller rasismen – stora ord men ingen handling eller som i Rumäniens fall – stor förståelse och omedelbar syndernas förlåtelse.

Vad säger Karl Erik Nilsson, vad säger svensk fotboll som tvärtemot människorna och fotbollsspelarna i Turkiet inte riskerar fängelsestraff ifall de kritiserar och visar solidaritet? SvFF säger absolut ingenting. Däremot har förbundet en massa fina länkar och visioner om att tänka olika, vara olika och samtidigt vara helt jämlika. Svensk fotboll vill framstå som lika goda och kloka som FN men har glömt att moral och värdegrunder inte enbart handlar om goda föresatser utan även konkreta bevis.

Jag förstår att svensk fotboll inte kan agera helt på egen hand men de skulle kunna ta rulle på Italien och visa sin solidaritet med ett folk som flyr för sina liv. Precis som man hade kunde förklara att regimen i Qatar inte delar SvFF:s och Janne Anderssons värdegrunder och markera detta genom att sluta att ständigt åka dit på träningsläger.

Hur ska vi tro på Karl Eriks, Jannes och förbundets alla goda, fina föresatser för Sverige alla fotbollsspelare när man samtidigt verkar stoppa huvudet i sanden så fort det inte handlar om visioner utan handling och moralisk ryggrad?

Ps Allra enklast och snabbast vore ifall ordförande, och före detta s-politiker, Karl Erik Nilsson skrev något på den blogg där man kan följa hans vardag. Men han har troligtvis långsemester eftersom det enbart varit vardag i hans ordförandeliv en gång sedan den 8 juli…


About this entry