Messis patenterade mästerverk

En grym fotbollsvecka kulminerade i går med att Messi avgjorde bortamötet mot Atletico på precis samma sätt som han gjort hundratals andra mål. Han kommer in från högerkanten, dribblar två, tre gubbar i sidled. När mittbackarna kommer upp mot honom väggar han, i det här fallet med Suarez som släpper på en touch till den yta Messi kommer vara en sekund senare eftersom han har så hög fart. Mittbackarna är inte där för de har först stött framåt, stannat upp en sekund när bollen spelats in till Suarez och sedan tvingats försöka följa med boll och Messi i sidled. Den sekunden, den vinsten av tid och yta gör att Messi ofta får en lucka vid främre, vänstra stolpen. Och målvakterna tar i princip aldrig de här låga hårda, lätt skruvade bredsidorna på första tillslaget eftersom de dels är skymda, dels att även de reagerat på inspelet i djupet till Suarez och därför blivit stillastående i sin påbörjade sidledsförflyttning.

Egentligen borde de bara följa Messi, även då han inte har bollen men det är svårt att lära hjärnan att göra tvärtom efter sisåsdär 15-20 års målvaktsträning.

Hinner mot all förmodan en back upp med teoretisk möjlighet att blocka så bredsidar bara Messi bollen snett framåt fyra, fem meter, får målvakten att göra en vild sidledförflyttning som alltid slutar med att han har all tyngd på högerfoten och så skjuter Messi med vristen lågt i bortre, högra hörnet.

Skrev jag hundratals gånger? Jo men jag menar nog det. Jag har sett Messi göra långt över hundra, kanske två hundra mål på det viset. I princip bygger det på två postulat. Messi löper rakt fram med bibehållen fart, försvararna a. följer bollen och b. tvingas göra minst en riktnigsförändring, troligtvis två. Försvararna blir heltenkelt alltför oroliga och följer bollen när Messi har den. eller just när Messi släppt den eftersom den då förefaller vara laddad med Messis energi. Som om det var den aningslösa, ofarliga koncentratet av luft och inte Messi som var hotet. De tänker att allt Messi gör är ytterst farligt och släpper han bollen försöker de erövra den Messilösa bollen. Medan Messi dyker upp med bollen en sekund senare på en helt annan plats i deras defensivt styrda Universum. Där det finns en lucka, ett svart hål av Messi magi, i koncentrat. Messi skapar en rädsla som gör att en hel drös av försvarare, som Atleticos i går, för ett ögonblick tänker fel, gör fel, går bort sig och förlorar matchen i 88:e minuten.

Det är fan ta mig fantastiskt!


About this entry