Målgång

Bortåt 60 år efter karriären bestämmer sig den halvkände men sedan länge bortglömde längdskidåkaren för att debutera med en självbiografi. Han får lite hjälp av en journalist och lägger till en halv bok av gamla historier från Granbergsträsk. ”I klassiska spår” är en synnerligen udda bok med sin blandning av berättelser från den väldigt avlägsna lilla norrländska byn och ”Lill-Järvens” nostalgiska perspektiv på en museal elitkarriär.

Allt är historia, och det är överraskande vackert. Byn hade inte ens många invånare på 1930-talet men det fanns självklart en liten butik, en skola och ett bönhus. Och vad mer kunde man egentligen begära?

Lennart Larsson värdesätter skidkarriären (med en OS-brons från 1956 och ett par mästerskap som förbundskapten) bland annat för att han ”fick komma ut i världen”. Allt andas hembygdsnostalgi men är samtidigt väldigt levande. Han citerar gärna sin djupt religiösa mormor som talar ”bondsk” och bland annat varnar för att Djävulen bor i fotbollen (det råder delade meningar om hur man bäst ska bekämpa honom). Fram växer ett galleri av levande särlingar som alla talar detta säregna fornsvenska språk och har en märklig världsbild att ständigt vittna om. Om du orkar anstränga dig och ljuda satserna får du ett hum om vad se säger…

Det här är en mycket charmigt och kärleksfullt berättad livshistoria byggd på respekt för det som ofta glöms bort i dagens tempo: det småskaliga och avlägsna, de oliktänkande originalen till människor, den vilda och emellanåt våldsamma naturen och hösten inne i den alldeles egna kroppen. Varje dag ger sig Lennart ”Lill-Järven” Larsson ut i sin värld och åker skidor. Antingen på rullskidor eller så diagonalar han långsamt genom vitklädda skogar och över fjäll för att som han säger i bokens final: ”fördröja försämringen”. Nästa år fyller han 90!

PS Robert Tedestedt är den lyhörde medförfattaren och förlaget Ord & visor.


About this entry