Reservmålvaktens rädsla – därför sparkar Gazzaniga i luften

Se på spelarnas kroppsspråk. Alla vet att det var en enkel boll så Abraham har slutet springa, En Spursspelare vänder ryggen till, flera är på väg tillbaka mot mittplan då Gazzaniga hoppar upp och försöker sparka den boll som i det här ögonblicket istället råkar befinna sig just bakom reservmålvaktens huvud.

Hur kan man vara så rädd och ändå 27-årig reservmålvakt i ett av världens bästa fotbollslag?

Jo, för att engelska domarna har ändrat standard och inte längre anser att målvakter behöver skyddas extra. Det är därför en livrädd Gazzaniga i slutet av första halvlek försöker sparka bort en boll i ansiktshöjd istället för att ta den med händerna. Den argentinske reservmålvakten i Tottenham tänker att han går in i en läskig närkamp, inte att han ganska enkelt kan plocka ned en alltför lång djupledsboll.

Han resonerar så här på grund av vad som hände fem, sex minuter tidigare i derbyt då kollegan Kepa i Chelseamålet blir offer för ett brutalt överfall. Spurs innermittfältare Sissoko ska visa attityd inför lagkamrater, publik och den nye tränaren i ett utspelat Spurs i underläge på hemmaplan. Mot Chelsea. Därför fullföljer därför en hopplös djupledslöpning. Därför hoppar han med full kraft hoppar in på en halvt liggande Kepa – ungefär som en våldsam hockeytackling mot sargen även om Sissoko säkert inte menar att skada Kepa, han vill bara visa attityd. Om våldsam tackling ska bestraffas med gult kort så är det svårt att finna en mer våldsam tackling än den här.

Ifall vi jämför Sissokos överfall så är Sons eftersläng på den provocerande Rüdiger en bagatell. Son blir helt korrekt utvisad men hur en liten på rygg liggande stämpling kan anses vara ett betydligt värre regelbrott än att kasta sig in i en motståndare med full kraft långt efter det att bollen spelats bort förstår jag inte. Den lilla kraftlösa stämpling ger rött, överfallet blir bara frispark eftersom en målvakt är offret.

Son bröt benet på en motståndare tidigare i höstas. Då ändrade disciplinkommittén det röda VAR-kortet till gult. I efterhand. Otroligt. En klar fotbollsjuridisk eftersläng. Kommer samma kommitté ge Sissoko ett gult eller rött i efterhand – tror inte det.

Förra helgen fick Everton ett mål godkänt efter att en spelare hade dragit i De Geas axel – det syntes hur tydligt som helst för VAR-domarna och ändå tyckte de att det är OK att en utespelare lägger sin arm över och trycker ned målvaktens armar.

För mig är det ofattbart men det är ändå tydligt att EPL-domare den här säsongen har höjt nivån vad gäller acceptabelt våld mot målvakter. Gud vet varför. Är det Brexit-filosofin som spökar? En återgång till tiderna före EU-inträdet då det var helt legitimt att stämpla eller tackla målvakter i engelska ligan på höjdbollar och många målvakter invalidiserades eller dog till följd av skador orsakade av utespelare?

Det är i det här sammanhanget vi ska se argentinarens rädsla. Det är en boll han är klart först på men den är hög så han måste förmodligen ta den med utsträckta händer, eller kasta sig. Chelseaspelaren märker att Spursmålvakten inte verkar utnyttja sin fördel och fullföljer maxlöpningen. Gazzaniga försöker sig på något han kan ha sett Zlatan lyckas med på TV. Något han absolut inte behärskar.

TV-experterna på Viasat ifrågasätter många av domare Anthony Taylors beslut men de bryr sig inte om överfallet, de förstår inte varför Gazzaniga gör som gör och de upptäcker inte orsakssammanhanget. TV-experter, som alltid är gamla utespelare och ofta verkar ha ett behov av en maskulin attityd i tankar och språk, menar emellanåt att det gullas/curlas med målvakter. I själva verket är det precis tvärtom. Överfallet på Kepa hade garanterat gett gult kort om det var mot en utespelares underkropp i stället för en målvakts oskyddade överkropp och ansikte. Ska målvakter behöva använda en motsvarighet till benskydd men för överkroppen (plus ansiktsmask) för att inte skadas ifall nu de delarna av domarna anses vara mer tåliga än en utespelares underben?

Jag hoppas innerligt att vi inte är på väg tillbaka till de tider då brittiska målvakter var livegna och förutsattes acceptera varje stämpling och tackling.

Ps Manchester Uniteds De Geas gjorde ett stort och helt oförklarligt misstag mot Watford. Men han har också räddat United väldigt många gånger den här säsongen. Att Bojan Djordic menar att det kanske är dags att deras argentinske reservmålvakt Romero får chansen bevisar tyvärr endast hur lite Bojan vet om målvaktskallet.


About this entry