Xavi – en tränar-emoij?

Alla säger att han ska bli Barças nye tränare, till hösten. Jag förstår absolut inte varför.

Enligt tidningarna tackade Xavi nej till att hoppa in redan nu och sedan, ifall det gick så bra som man hoppats, bli permanent tränare från hösten 2020. Jag tror aldrig Xavi kommer närmare ett jobb som ”Mister” i Barça än så – en med foten avböjd inbjudan.

Det finns två saker att ta hänsyn till vid rekryteringen: erfarenhet och talang, som tränare. Xavi var världens bäste mittfältare men det har liksom inte med saken att göra – så länge inte ett tränarkontrakt även innefattar fritt bruk av hans gener och sperma. Bra spelare blir sällan bra tränare för de inte kan överföra sin magi. De är inte speciellt bra pedagoger, i vissa fall är de mindre begåvade, har fel perspektiv och är allmänt bittra för att de inte kan leva på minnen längre. Men eftersom gamla storspelare alltid får så många fler chanser än dödliga människor kommer även Xavi få det (det är den främsta invändningen jag har mot Jon Dahl på nuvarande tidspunkt – han har varit alldeles för bra spelare, dessutom målgörare… ). Dock inte i Barça.

De bästa tränarna har varit mediokra spelare, med bland annat Cruyff och Guardiola som främsta undantag även om också de två har/hade brister. De två var också sensationellt unga lagkaptener. De ledde för att de var kloka och hade ledaregenskaperna. Xavi har aldrig någonsin varit en ledare på plan. Han framstod inte heller som en man med stor integritet och fallenhet för taktik. Eller att spontant göra bra analyser i postmatchintervjuer. Tvärtom faktiskt.

Så om han saknar talang, har han då stor erfarenhet och fantatiska meriter – som tränare?

Nja, han har sammanlagt gjort en halv säsong i ett lag i Qatar. Ett lag som prenumererat på ligatiteln i decennier men nu plötsligt bara ligger trea i serien, klart distanserade.

Är det då klokt att starta karriären i ett land utan fotbollskultur där man tvingas blunda för mänskligt förtryck och totalitärt styre om man ska få alla pengarna med sig hem? Lär Xavi sig mycket om tränaryrket i Qatar som han får direkt bruk för i Barça?

På fullt allvar kan jag inte se Xavi annat än som en ikon och symbol, en tränar-emoij (och då tänker jag inte i första hand på storleken) som brukas av Barça för att stilla supporterkritikerna i väntan på att en riktig tränare ska kontrakteras inför säsongen 2020-21.


About this entry