Öl är gott!

Är det normalt att ta en öl med kompisarna? Är After Work en accepterad form av arbetsrelaterat alkoholintag?

I Malmö 2020 är svaret ja, i fall du inte är elitidrottare på EM-läger. Ändå hävdas alltid att trivsel och förmågan att bryta den långtråkiga lägerisoleringen en av de viktigaste ingredienserna för framgångar på planen.

Så de fyra svenska handbollsspelarnas ”krogrunda” i centrala Malmö handlar endast om att det finns en regel om att inte umgås så här under läger. Handlar om att de fyra har brutit mot reglerna och sålunda måste schavottera offentligt. Ser vi den större bilden så gjorde de fyra naturligtvis rätt. Även handbollsspelare, speciellt handbollsspelare, ska kunna ta en öl tillsammans ibland.

Ytterst handlar det om tre saker:

1.Handbollsspelare är glada i öl, har alltid varit kommer alltid vara. Och Malmö är en bra stad att dricka öl i, smittad som den är av grannen på andra sidan bron.

2. Reglerna kan inte utgå ifrån den karaktärssvagaste spelaren. ”Elit-individen” måste kunna ta ansvar och hantera sitt behov av social gemenskap under lågprocentiga former. En öl eller två påverkar inte din insats på planen. Teoretiskt sätt kan en öl förändra kroppens möjligheter negativt i mikroskopiska mått men ställ det mot det positiva med gemenskap och frihet och ölen blir till en mental boost betydligt större än de högst eventuella negativa fysiologiska effekterna. Länder där man dricker ett glas vin till maten gör likadant när deras landslag är på stora mästerskap. Ett glas vin till lunch, ett till middag men aldrig på matchdagen.

3. Den svenska dubbelmoralen lever som aldrig förr. Statens uppgift är att vara lagom negativa och försvåra alkoholinköp i lagom utsträckning. Idrottsrörelsen hovar in stora sponsorsummor från bryggerier med ett alkoholfritt alternativ. Alkohol förknippas officiellt fortfarande med något negativt – alltså har det inte med idrottare att göra men en alkoholfri öl har det uppenbarligen – i dubbelmoralens Sverige. Jag vill påstå att alkohol inte har med idrottsutövande att göra. Man ska inte tävla och dricka men lagidrottare är fortfarande individer och vuxna människor och vi måste tilltro dem ansvar och omdöme. Även handbollsspelare i Malmö. Även om de inte hade alkoholfri öl i glasen i går kväll.


About this entry