Greta bakom nya Barça?/ Tränarens genidrag?

En stenhård kall vind drog över Camp Nou och Barcelona den kvällen det nya Barça föddes. Läktare fyllda av halsdukar och lustiga mössor fick följa Quique Setiéns lyckade debut.

Lyckade?

Simpla 1-0 mot mittenlaget Granada och endast sex avslut på mål borde under Ernesto Valverde bedömts som klart underkänt. Gästerna hade dessutom ett skott i stolpens insida som rullade nervpillande längs målets vita demarkationslinje.

Lyckat var att målet var så pass vackert. Sex, sju passningar på ett tillslag i alla möjliga riktningar mynnande ut i en lite ansträngd, omständlig klack av Vidal i straffområdet till Messi som avslutade med en höger bredsida intill den ”felaktiga”, första stolpen. Till de mer omedvetna glädjeämnena hörde nog färgsymboliken, Granada spelade i helvitt.

Sid Lowe i The Guardian delar en massa statistik – som att det här var en tredje mest passningsrika matchen i Barças historia. Att fyra man hade över 100 passningar och att Busquets var värst med nära 150. Han ensam hade fler passningar än motståndarnas elva sammanlagt. Att Messi, Vidal och ett par till var nära 100 och att bollinnehavet (83%) var även det tredje högsta i ligans statistiska historia. Alla hotande eller slagna rekord är från Guardiolas tid.

En annan intressant sak var att Quique gav Busquets och Vidal stora roller. Det är de två, och Jordi Alba som är de drivande och styrande i den extremt höga pressen, eller som tränaren sa apropå Albas ytter/wingbacks-position: ”det är onödigt att springa hem 50-60 meter och vänta på bollen när du kan erövra den rättvänd 10-20 meter framför dig istället”.

Eftersom Quique är gammal schackspelare bad jag min vän lagkamrat Axel (världsmästaren Magnus Carlsens före detta tränare) kolla upp honom. Är han defensiv eller offensiv som schackspelare. Byter han gärna pjäser och offrar position för att vinna?

Tyvärr har inte Quique spelet några officiella matcher på flera år så det finns inga partier på nätet men han är fortfarande rankat i Spanien (nr 2503…) och en av Europas 50 000 bästa schaspelare.

Den kalla, blåsiga söndagskvällen följdes av ”Gloria”, den värsta stormen i Barcelona sedan 2003 och en av de allra värsta de senaste 100 åren. Enligt mina vänner på läktaren så försvårade vinden Barças passningsspel. De många korta passningarna var alltså inte enbart taktik utan även en klimatkonsekvens.


About this entry