Hemligheten bakom Jorginhos ”Hoppsa-straff”

Han lär vara en av de säkraste straffskyttarna genom tiderna. I går kväll mot Arsenal slog han till igen. Jorginho hoppade/skuttade in en straff som Leno var nära att ta.

Första gången jag såg den trodde jag det var en variant på Neymars lekfulla, närmast löjliga, straff med små korta steg. Fast jag tror Jorginhos har en mening och funktion, inte enbart är en del av ett barnsligt ”brand”. Efter att ha hittat en tänkbar förklaring googlade jag på den italienske brassen plus ”analyse” för att se ifall flera funnit samma idé.

Det finns en mängd länkar med Jorginho, penalty och analyse. Samtliga verkar beskriva straffen, ingen analyserar, ingen försöker förklara varför men jag förmodar de får många klick.

Det handlar inte om en bättre bollträff – tvärtom borde det vara mycket svårare att träffa bollen rent när man nästan tar ett hoppsa-steg före tillslaget. Min teori till varför straffen är så framgångsrik utgår inte från straffläggaren utan hur målvakten reagerar.

En målvakt, även den som redan bestämt sig till hundraprocent, är oerhört fokuserad på spelarens kropp. Att någon eller flera delar ska ge ett mönster som avslöjar vad bollen ska komma. Målvakten vill bli en del av samma rytm och nära på ”känna” vad straffläggaren tänker göra. Så målvakten försöker ta efter straffläggaren, medvetet eller omedvetet gör målvakten samma rörelser i huvudet fast de nervimpulserna aldrig når riktigt fram till musklerna. I fallet med ”hoppsastraffen” innebär det att målvakten tar ett långt hopp/hoppsasteg – i huvudet och befinner sig i det ögonblicket, eller strax före att bollen träffas, inte på tårna, beredda flyga i väg mot en stolpe, utan i luften – rent mentalt. Det gör att koncentrationsnivån, reaktionstiden, reflexmöjligheterna med mera blir så mycket längre. Det är därför Bernt Leno, som faktiskt läst straffen, reagerar så sent och aldrig hinner ned i hörnet trots att Jorginhos boll inte är speciellt hård. Tror jag.

Ps Om ni studerar Lenos fotisättning när Jorginho börjar ansatsen så blir ni lika säkra som jag på att han skulle gå till vänster. Och ändå…


About this entry