En helig plats med övervikt

En relativt smärt Zion under collegekarriären. Foto. Creative Commons

Det var säsongens mest haussade debut. Zion Williamson spelade i natt sin första match för New Orleans Pelicans i NBA. Under de få minuterna på planen fram till fjärde och sista Q såg 19-åringen mest nervös och osäker ut. Plus sensationellt fet. Så fick han massor av space att skjuta en trea och satte den. Sedan tre snabba till och sammanlagt 17 poäng medan hela New Orleans svämmande över av entusiasm.

De förlorade matchen, mot Spurs, men där var en sekvens där Zion tar sin egen retur och visar hur explosiv och atletisk han kan vara. Där var också de där fyra treorna med en väldigt snabb skottrörelse som antyder att han kommer förbli överst på alla nyhetssajter en tid framöver. Men det finns även en annan bild av Zion som tynger ned nattens nyhet – hans övervikt och knäskador.

Han är listad som en 208 cm lång fyrkant fördelade på 129 kilo. 129 kilo stämmer säkert. Berget, eller Den heliga platsen som namnet betyder på hebreiska och i Rastafari-religionen, ser dock mer ut som 206 cm tycker jag. För 10 månader sedan skadade han knäet i college. I början av oktober skulle han göra comeback men fick på nytt problem med knäet – nu en menisk. Pelicans sa att han skulle vara tillbaka om tre, fyra veckor – det tog tre månader.

Så hur kan en kille som bär en hel sport på sina enorma axlar vara så pass överviktig efter 10 månaders rehab? Jo, enligt Pelicans president är Zion sänd av Gud och 129 kilo är hans, Zions, idealvikt.

Zion har gett övervikten ett ansikte. När man ser han röra sig och springa slår det en direkt att detta inte är killens idealvikt. Han bär på minst 15-20 kilo för mycket fett. Han springer, nej han närmast lunkar, framåtlutad och har svårt med vändningar i sidled. När han skulle försvara blev de tänkta riktningsförändringarna ett problem, därav förlusten i matchen. Fast det avgörande beviset för att han är på tok för tung är knäskadorna. Är du 19 år och har haft två allvarliga knäskador betyder det att något är fundamentalt fel där nere. Speciellt i fall du får meniskproblem eftersom menisken ska vara de kuddar eller stötdämpare som gör att inte underbenet får alltför mycket tyngt över sig när du springer eller hoppar. Har du problem med menisken nu lär du ha det även i framtiden. Speciellt en basketspelare. För menisken skyddar benen från varandra. När det misslyckas skapas artroser. Och din menisk kan i princip endast sys ihop en gång. Ingreppet påverkar den molekulära strukturen så mycket att det inte går – kroppen, det vill säga ligamenten vägrar en tredje dans. Läkarvetenskapen står handfallen vad gäller problemen med menisken och dess naturliga följdverkan, artroser. Konstgjorda menisker funkar inte, smärtan och dysfunktionaliteten kan lindras genom regelbunden, helst daglig träning och givetvis minskad belastning men det funkar ju inte riktigt ifall du samtidigt ska spela basket i NBA.

Den enda möjliga, långsiktiga lösningen är att kraftigt minska belastningen, alltså en radikal reducering av antalet gudomliga kilon men det verkar inte vara modellen. Zions har flest Insta- och Twitter-följare i världen. Hans t-shirt och matchtröja är för närvarande den mest sålda på planeten. Jag fruktar att Pels och NBA försöker casha in alltför snabbt. Jag fruktar att det blir en kort försäljningsboom och sedan finns tyvärr ingen matchtröja att sälja längre.


About this entry