Wolfsburg är bättre borta än hemma

Tre mål gjorde Wout Weghorst när Wolfsburg genrepade med en imponerande bortatriumf mot Hoffenheim. Två av målen var på straff men han hade också 8 avslut varav 6 på mål. Han sprang oerhört mycket men är inte så snabb. Däremot stark med bra balans och bra tillslag. En forwardstank som gärna skjuter, även utanför straffområdet.

Wolfsburg gjorde en väldigt bra match där de allra helst ställde om från defensiva fasta situationer. Målvakten kom gärna ut på frisparkar och hörnor, knep bollen och rullade ut den till fyra eller fem man som omedelbart löpte hela vägen. Man märkte att de tränat väldigt mycket på sådana här omställningar för alla löpvägar, speciellt korslöp, var givna på förhand. Ungefär som ett basketlag fast de sprang 80 istället för 20 meter.

Mot ett lågt stående MFF blir det en annan match men de är duktiga att komma in i straffområdet med många spelare. Defensivt tyckte jag att vikarierande högerbacken var riktigt svag och ofta fick problem i positionsspelet. Vänsterbacken följde alltid med sin spelare upp mot mitten så där fanns stora ytor bakom som Hoffenheim ofta sökte. Faktiskt nästan hela tiden vald man tt anfalla på Wolfsburgs vänsterkant och helstså inläggen ut mot straffpunkten eller straffområdeslinjen till inlöpande mittfältare/andra vågen.När Wolfsburg pressades, ifall nu MFF skulle kunna göra det rent teoretiskt, så blev de alltför ofta väldigt centrerade och släppte, ofrivilligt kanterna. Mittförsvararna är duktiga på huvudet men sämre längs marken. Innermittfältet väldigt tekniskt och vill gärna göra det vi kallade ”vända på en femöring”, det vill säga snurra runt med bollen när Hoffenheim försökte pressa med understöd på mittplan. Det var inte en eller två gånger det skedde utan snarare 10-12. Schäfer, den blonde innermittfältaren gjorde en snurrfint tio meter utanför eget straffområde. Det tyder på en mycket liberal tränare som låter spelarna uttrycka sig individuellt.

Den stora skillnaden från den svaga insatsen mot Düsseldorf var dock att idag spelade man från avspark. Mot Uwes klubb, och liksom mot MFF föreställer jag mig, är det lätt med underskattning och den hybris som stort bollinnehav gav. Wolfsburg fick inte spela på omställningar och där försvann deras bästa vapen. Med andra ord är de ett bättre bortalag än hemmalag. Det kan verkligen gynna MFF på torsdag.


About this entry