Inför premiären: IFK Norrköping-MFF

En dubbel tvåfotare. Mot Tvååker. Det är mitt första intryck av IFK Norrköping säsongen 2020. Fötternas var Jonathan Levis. Sedan fick han en smäll och blev osynlig de resterande cirka 75 minuter han sägs ha varit kvar på planen.

Jag förmodar han ska vara den offensiva spelaren och målskytten bredvid Totte Nyman och framför Sead Haksabanovic? Prislappen antyder definitivt det. Man betalar inte 4,5 miljoner för en offensiv mittfältare när man redan har ett par tre, fyra, bättre på just den positionen.

Med bollen vid fötterna ser Levi ibland ut som en tankspridd Jordan Larsson. Låg tyngdpunkt, snabba vrickningar och tvära vändningar. Hyfsad teknik, ett bra förstasteg, driver gärna med vänsterfot från en position lågt ute på högerkanten. OK, men sen?

Utan boll ser han mest desorienterad ut. Levi verkar sällan arbeta defensivt utan alibiförsvarade mest hela tiden. Ibland tog han långa meningslösa löpningar i en slags patetisk ensampress. Annars stod han mest stilla och tittade på. Missade flera simpla bollmottagningar, slog bort många enkla passningar.

Jag har väldigt svårt att tro att Jens Gustafsson låter honom starta i allsvenskan med tanke på de överlånga inskolningsperioderna av Sead och Jordan. Levi är dessutom listad som mittfältare och hade på sammanlagt 40 matcher med Rosenborg och Elfsborg 8 mål.

Det mest talande med Levi är tyvärr hans transfers. Tränare ser att han har mycket boll i sig men blir lika hastigt besvikna. Sex klubb-byten på tre säsonger mer än antyder att det blir sju innan den här säsongen är över. Å andra sidan har Jens flera gånger tidigare tagit sig an talangfulla spelare som hamnat i en återvändsgränd. Och transformerat dem till stjärnor. Fast Levi är äldre än Sead, Jordan, DMK, Eliasson med flera…

Så vem ska då spela bredvid Totte, vem är den grymme boxspelaren? Carl Björk är byggd som en sådan och har hyfsat steg. Kanske kan bli något av honom om en eller två säsonger men inte 2020.

Maic Sema? Han har förtjänster men fick ihop endast 21 matcher förra säsongen och gjorde två mål. Totte Nyman gjorde 29 matcher men det var många tidiga byten och sena inhopp. I minuter räknat förmodligen cirka 20 matcher. Så ifall deras kroppar är lika lite hållfasta som förra säsongen krävs ytterligare en forward som gör 20 matcher och jag vet inte vem det är. Nu fick jag se både Manasse Kusu och Jóhannesson och det var spännande. Först och främst är de inga forwards. Dessutom är Kusu och Jóhannesson så unga att man absolut inte ska kräva något över huvud taget. Kan kanske bli något enstaka inhopp under året. Så vem är boxspelaren bredvid Totte?

Det är den 1 mars, säsongens profil börjar utkristalliseras men där är väldigt lite som glänser om IFK år 2020. Förutom Isak och ett möjligt innermittfält med Fransson, Thern och Blomqvist. Och så de två bra offensiva utanför-box-spelarna. Tvååker borta skulle bara vara tre poäng för IFK Norrköping men det blev noll. Inte hela världen ifall man inlett svagt, div 1-laget hade tagit ledningen och försvarat lågt. Men det var ju inte så. IFK ledde, IFK kunde inte stå emot, Tvååker. Så det stora problemet är inte Levi, eller kroniskt labila forwards. Det är inte heller det lite tragiska faktum att man tappat fyra startspelare och inte ersatt dem. Det stora problemet är försvaret. Cupen kan IFK naturligtvis gå vidare i genom tvåmålsseger hemma nästa helg men det är svårt att tro på en titel. Det är 26 år sedan jag såg Niclas Kindvall nästan ensam besegra Helsingborg på Gamla Ullevi och det lär nog bli ett par säsonger till innan en ny cuptitel bärgas med det här försvaret.

Jag förmodar det blir en trebackslinje med Gerson, Dagerståhl och Lauritsen. Eller en fyra med de tre och Binaku till vänster. De håller hyfsad allsvensk klass men saknar en ledare – typ Ante, typ Kasper Larsen. Jag förmodar Lauritsen är tänkt som det men ifall man inte maxlöper efter en motståndare i 86:e minuten och 1-1 på tavlan är man ingen ledare. Så enkelt är det.

Säsongens fråga är alltså två. Förutom vem som skall göra målen, vad kan Jens göra för att styra upp försvaret? Gerson som mitt-mittback? En 3-6-1-formation som kan försvara 5-3-2 eller något än mer defensivt? Återkommer i frågan.


About this entry