Messis avgörande misstag

Det enda Messi vann den här aftonen var slantsinglingen…

Som vanligt hade El Clásico en liten argentinare i huvudrollen. Den här gången dock inte som geni och vinnare utan som fullt mänsklig, lite ur form varande 32-åring.

Messi hade ett friläge, ja i princip två stycken varav han inte såg blixtsnabb ut i någon av fallen. När gamle Marcelo bröt borde Messi kanske valt att slå bollen en aning åt den sidan där Madridbacken inte kom löpande istället för att ge fri passage för glidtacklingen. Andra gången sköt han tidigt och mitt på Courtois för att han blev ”ikappsprungen” av Varane. Inga katastrofala misstag men vi är vana vid att han gör exakt rätt sak med bollen, varje gång. Det gjorde han inte i går.

Det mest anmärkningsvärda tycker jag var hans felpass. De var ganska många. Ett par gånger studsade faktiskt bollen i väg från honom vid mottag. Så ovanligt att jag reagerade med mild bestörtning. Frustrationen över den misslyckade insatsen, Messis alltså, tog sig även uttryck i en väldigt klar fällning på mittplan. ”Bara för att….”

Faktum är att ibland hade Messi en negativ inverkan eftersom alla medspelare sökte honom i närheten av straffområdet och vid omställningar. Flera gånger hade de kunnat gå på egna avslut eller inte passat men försökte nu istället nå Messi med bollförlust som följd. På sätt och vis var det Messis dåliga dag som avgjorde El Clásico – inte det blygsamma avslut som studsade på Piques ben och ställde Ter Stegen eller den ruskiga snedträff som gjorde att skottet först studsade i marken och sedan upp i mål över världens bäste fotbollsmålvakt. Det finns med andra ord annorlunda och alternativa sätt att bli avgörande hjälte och firad forward på i fotbollens värld.


About this entry