Olsen osäkert kort inför EM

Den svensk som kanske höjde sig mest i VM var före detta Klagshamnsmålvakten. Han gjorde det så bra att han fick efterträda Alisons och Szczésny.

Det är klass på keepers i Roma och Robin var bra. Speciellt med tanke på att det var första säsongen. Problemet var att klubben krisade, tappade nyckelspelare i försvaret och bytte tränare men det var den okände svenske målvakten som skuldbelades.

Strax efter VM, hösten 2018 var Robin inofficiellt ansedd som/rankad topp 25 i världen. Våren 2020, strax före EM sitter Robin på bänken i en ”nära-bottenlag” i Serie A. Utanför rankningen.

I helgen fick han chansen efter fyra matcher på bänken. Cagliari förlorade 2-4 hemma mot… …Roma. De för dagen helvita var inte bra men utnyttjade de mörkrödblåas patetiska försvar. Gång på gång blev de ifrånsprungna ifrån mittlinjen. Markeringen i boxen var obefintlig, varje fast situation var livsfarlig. Till råga på allt hade Robin otur, två frilägen klarade han nästan med benparader men bollen studsade på benen och i mål.

Målvakter är utsatta varelser i Italien. Få känner sig kallade och det är nästan ingen som klarar sig igenom nålsögat. Kapitlet italienska världsmålvakter är kort. Du måste vara en extremt stark personlighet för att klara dig, förutom att du självfallet är i världsklass. Dino Zoff och Walter Zenga var sådana, Buffon såklart men sedan är det inte så många fler. Funnits ett par tekniska närmat fullkomliga som inte haft psyket för topp 5 som Pagliuca, Rossi, Donnarumma, Albertosi och inte minst den fantastiske Francesco Toldo som jag verkligen gillade men inte var hård tillräckligt.

I fall nu Olsen, som var skadad stora delar av vårsäsongen 2018 i FC Köpenhamn inte får tillräcklig matchande – finns det alternativ? Nja, nuvarande målvakten i FCK, Karl–Johan Johnsson gjorde en avgörande insats mot Celtic hemma i Europa League men är vanligtvis minst en klass sämre än Olsen och lär stanna i FCK. Pontus Dahlberg borde vid det här laget kunnat utmana Robin Olsen men Dahlberg valde pengar i EPL före utveckling och karriären.

Efter fyra i baken är troligtvis Robin Olsen tillbaka på bänken, när nu italienska ligan kör igång igen. Lär dröja. Ja, vem vet, kanske blir det inget EM heller…


About this entry