Skyll inte på Adrian!

Målvakten är viktig. Oblak räddade Atletico medan Adrian är den sortens andremålvakt ett lag som Liverpool inte borde ha. Fast engelska storlag väljer numera nästan alltid ambitiösa andremålvakter i fertil fotbollsålder med egon ännu större än deras handskar. De som till varje pris vill tillbaka till en startelva i internationellt spotlight. Alltså får storklubbarna en keeper som när han väl får chansen i första hand inte spelar säkert och undviker misstag utan istället en keeper som gör många små misstag vilka får stora konsekvenser.

Spurs sönderfall startade med Lloris skada. Chelseas stora problem beror till stor del på att de varken har en bra förste- eller andremålvakt. Man City har svajat när Eberson varit borta och Adrians arroganta fötter har kostat Pool många poäng. Dock inte i går kväll.

Legenden Glenn Strömberg och hans vad gäller spelanalys närmast totalt inkompetente kommentator hade fel. Allt var inte Adrians ansvar vilket var duons ständiga förklaring till att Liverpool sensationellt åkte ur CL sent i går kväll.

Glenn Strömberg har faktiskt aldrig förstått målvaktens roll och arbete. Det är OK, det är svårt att lära gamla hundar sitta men para då inte ihop honom med någon som är omöjligt än mer okunnig.

Strömberg ger Adrian skulden för 2-4-målet för att: ”han täcker inte första stolpen”. Det var alltså ett friläge. Att då ens nämna ”första stolpen” är fullkomligt tokigt. För övrigt är ”första stolpen” en kvarleva från 1950- och 60-talet – rent målvaktsmässigt. Den ska ses i en kontext där ytterbackar ställde sig och höll i en stolpe vid hörnor och få avslut var diagonala utan snarare sköt man bara mot närmaste delen av målet.

Strömberg ger Adrian skulden för 2-3-målet för att:
”han ska ta det”. Det är ett lågt avslut intill stolpen från 17-18 meter som går igenom tre försvarare – är det verkligen målvaktens fel? För en världsmålvakt hade det kanske inte varit helt otagbart men felet är förstås i första hand de tre försvarare som har en ensam angripare mot sig och går bort sig fullständigt.

Strömberg ger Adrian skulden för 1-1-målet för att:
”han bara lägger sig, försöker inte ens kasta sig”. Även efter tredje reprisen missar Strömberg att Adrian halkar med högerfoten när han ska skjuta ifrån. Sedan är upphovet till målchansen ett dåligt pass av Adrian men själva målet beror på att han halkar, inte att han missbedömer bollen.

Och varje gång sitter kommentatorn bredvid och suckar om målvaktens ”tabbar” som kostar Liverpool all ära och framgång.

Jag tycker det är tragiskt att Viasat Sport som satsar så stora resurser på fotboll inte kan ha kommentatorer och expert på plats som begriper en del viktig och ibland avgörande del av själva spelet.


About this entry