Abstinens och avgiftning

Många passade på att dissa Klopp på tisdagen. Två dagar senare framstår Liverpoolmanagern som klok och försynt.

Sport är en färskvara, dess bäst-före-datum är ”ögonblickligt”. Visst kan vi i dessa Corona-tider sitta och njuta av gamla youtube-klipp men spänningen och ovissheten saknas. Det spelas snooker i England och hockey i Ryssland. Lycka till. Inget av det tillfredsställer mig men jag saknar helt klart live-idrott. Helst fotboll, eller basket. Jag känner en klar abstinens redan, knappt två dygn efter att ha sett Rangers lekande lätt bli utspelade av Bayer Leverkusen i Euro League.

Samtidigt har jag en känsla av att det nog kan vara nyttigt med lite avgiftning. Inte enbart för mig som sportkonsument utan för elitidrottsvärldens som helhet. Jo, jag vet – klubbar och idrottare förlorar pengar, spelbolagen tvinga uppfinna nya spelobjekt för de som är totalt spelberoende och måste ha en daglig fix. Men vi andra – visst känns det även som en befrielse att slippa tvinga följa med, inte få pling i mobilen och låta dygnet ramas in av uppdateringar och slutresultat.

Jag tror också det är nyttigt för många idrottare att sent på säsongen kunna rehabba, undgå spela halvskadade och hårt lindade. Med lite tur slipper de till och med käka Voltaren under några veckor…

Många gjorde sig roliga eller gnällde på när Liverpools manager Klopp skällde ut fans som försökte ta i hand med spelare och ledare i spelargången under Liverpool-Atletico Madrid. Men han hade ju så jävla rätt – hur korkad och världsfrånvänd kan en fotbollssupporter bli?

Så när fotboll och basket, ja alla lagsporter är dömda till timeout: vad skulle kunna fungera ifall Corona-karantänen blir långvarig? Singeltennis, utan bollkallar och inför tomma utomhusläktare borde bli bra, liksom orientering och ultralöpning – kanske är det de ultimata Coronasporterna? Tipsa gärna om möjliga sporter!

Ps Jag läser böcker istället, gärna om idrott. De får bli en quickfix för min Coronahämmade sportssjäl. Kolla kategorin ”litteratur” för tips.


About this entry