Ungdomskedjan är död!

Notisen är kort, förnamnet felstavat men minnet av Lundvall långt och det glider vidare i idrottshistoriskt välbehag.

”Lars-Erik Lundvall född 1934.04.03 avled strax efter sin 86-årsdag 2020.04.08 och vann OS-silver 1964 med Tre Kronor m.m.”

Han var från Bofors och forward tillsammans Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson (från Surahammar) både i Södertälje, Västra Frölunda och i Tre Kronor. Där hade de Nisse Nilsson (Forshaga) mellan sig. Alla tre var vänsterskyttar…

Lundvall var den siste i den ungdomskedja som föddes i små bruksorter i mitten av 30-talet och debuterade med VM-guld i Moskva 1957, då var de 23, 22 respektive 21 år gamla. Fem år och hundratals mål senare, när Tre Kronor tar sitt andra VM-guld är fortfarande ”Ungdomskedjan” intakt. Deras 5-3-mååååål är ett av den svenska idrottshistoriens mest klassiska. I Old School hockey berättar Lundvall:
” I slutet av matchen när vi leder med 4-3 och Kanada tagit ut målvakten ville inte Nisse teka. Han frågade om jag inte kunde ta den ”jo, för fan”, svarade jag. Då vart jag mer skärpt än vanligt och jag tror att vi var uppe i fem tekningar innan den där pucken glider in i mål. Tekningen var på blålinjen och varje gång var det någon som gick in för tidigt så det blev offside.
— Jag gick in och låste hans klubba, fick pucken drev åt sida och sedan fick jag släppa iväg pucken till Nisse. Sedan tog han också några skär innan han släppte iväg den. Sedan tar (Lennart) Hyland över ”Den gliiider in i mål” ha ha”.

Så här skrek Hyland: ”Till Nisse Nilsson som slår på ett långskott som kan glida in i mål. Den kan glida in i mål. Den gör det. Den glider in i mål. Den glider in i m-å-å-å-l – och vi leder med fem mål mot tre och alla de svenska pojkarna är inne på banan och klappar om varandra.”

 


About this entry