När Sverige har öppet, varför är svensk idrott stängd?

Tänk dygnetrunt-öppna butiken på hörnan. Den som endast får sälja svindyra sockervattendrycker, chips, godis och en massa andra onyttiga saker men inte ens en folköl kommer över disken. Det är Sverige våren 2020 – försöka skjuta mygg och sila kameler. När ”vi” valt att bevara ett öppet samhälle byggt på svenskens ansvarskänsla – varför måste de starkaste och mest sunda sitta med fysiska handbojor i total karantän? Är det verkligen farligare att segla ensam i en jolle på Östersjön eller spela tennis än att gå på krogen?

Har det något med att FHM inte förstått hur mångfacetterad idrott är och att allt inte är fotbollsallsvenskan? Och att i sin tur RF inte vågart tänka klart utan gjort som de flesta andra i Sverige – litat på varenda av FHM:s ord: oavsett vad de säger, och motsäger?

Vi är världsberömda för vår blinda auktoritetstro – är det därför så få vågat ifrågasatt det självklara, det faktum att även FHM kan vara naket ibland?

En FHM:s kritiker är SOK:s medicinske expert Bo Berglund (nej inte den gamla hockeyspelaren). Rent konkret riktar han salvan mot RF och dess gamle myndighetspräst Björn Eriksson men i förlängningen förstår varken Berglund, eller jag, varför all idrott ska behandlas likadant och placerats i samhällets mest strikta, och spanskinspirerade, karantän.

Den svenska modellen sas vara speciellt effektiv för att skydda de äldre i samhället. Inget annat land har en så stor procentuell andel dödsfall på äldreboenden som Sverige. Hälften av de 3000 avlidna levde där varav drygt 700 bara i Stockholm. Om nu det blev fruktansvärt fel där – kan det tänkas att FHM gjort några andra fel, förutom att kontinuerligt dissa alla kritiker?

I tider när det inte finns någon sport överhuvudtaget – varför kan vi inte få se typ SM i tennis, alpint? Maratonlöpning med individuell start? Kanot, segling och säkert 50 sporter till hade fungerat utmärkt med säkerhetsavstånd och erforderlig distans. Det hade fungerat alldeles perfekt för public service att streama och därmed skänka landet lite glädje och stolthet. De får gärna köra styrkelyfts-SM ute på en klippa i Stockholms skärgård med några enstaka men entusiastiska åskådar-ekor utrustade med kikare och knallskott.

Ps Å andra sidan ska naturligtvis inte fotbollsserierna starta den 1 juni, ja förmodligen inte i sommar över huvud taget – men de idrotter som kan utövas på ett smittriskmässigt säkert sätt ska naturligtvis köra på. Så vanligt som bara möjligt!


About this entry