Ära, heder och ett utvattnat varumärke

Vem är en legend?

För mig är det ytterst få. Det är spelare eller ledare som måste inkluderas i berättelsen om en klubb, eller en idrott. Han eller hon är en ofrånkomlig del av dess historia. Bosse Larsson och Eric Persson är MFF-legender, kanske ett par till. HIF-legend, utöver ”Bill” Pettersson? Svårt. Sven Andersson är väl närmast men en straffräddning, tio a-lagssäsonger och 15 år som assisterande tränare tycker inte jag räcker.

Alberto Manga – är han en Barçalegend?

En klubb som tjänar pengar på barn och föräldrars dyra drömmar om en professionell fotbollsframtid och legendstatus är Spanska Akademin i Helsingborg. De är inte enbart ökända för att toppa lagen på knattenivå utan har även en Barçalegend som tränare. Det sistnämnda står i fb-reklamen de skickat mig. Ja nästan, de kan inte stava klubbnamnet rätt utan kallar honom en ”Barca legend”.

Alberto Manga har aldrig spelat en officiell match i FC Barcelona. Däremot gjorde han 63 matcher i Barcelona B när de låg i tredje högsta divisionen för snart 20 år sedan. Därefter har han spelat i katalanska småklubbar i fjärde och femte högsta serien. Jag tycker det är fel att locka barn och föräldrar till helsingborgsklubben genom att påstå att Alberto, som kanske är en utmärkt ungdomstränare, är en legend. Fast på sätt och vis är han det, en ”FCB Legends”. Vid något tillfälle har han varit med de gamla stjärnor och andra i vad som heter FCB Legends – genom att ha varit med där tycker han det är OK att sälja sina tjänster som legend. Jag tycker det är oetiskt, speciellt som man lurar barn men det tycker varken Spanska Akademin eller Alberto Manga.

Egentligen handlar det om Barças behov av att tjäna pengar – Legends spelar vänskapsmatcher mot betalning och då är det väldigt få gamla A-lagsspelare som har tid och lust. Därför måste man plocka med spelare som över huvud taget inte har med A-laget att göra. Girighet, brist på heder och ett misshandlad varumärke: det är vad som gjort Alberto Manga till en ”Barcelonalegend” vid sidan om Cruyff, Xavi, Puyol…


About this entry