Världens bäste spelare är (inte svensk men väl) målvakt

Ett svenskt namn, Niklas Landin, är vald till världens bäste handbollsspelare sistlidna säsong. Inte enbart för VM-insatserna utan även för att han förde THW Kiel till tyska och europeiska titlar. Hans landslagstränare, Nikolaj Jacobsen (vars biografi kan läsas här), blev världens bäste tränare, ett ”mulehår” (en dansk kos tunna hår vid munnen som symbol för hårfin vinstmarginal) för Norges Christian Berge. Norges Stine Bredal blev världens bäste kvinna.

Inte så många svenska handbollsspelare med här men i mina ögon betyder en målvakts upphöjelse mer än nationalism. Så ges också handbollen och ishockeyns målvakter mycket mer respekt än fotbollens som i många fotbollsbetraktares ögon verkar vara något nödvändigt ont.

I det sammanhanget kan nye norske keepern i Elfsborg nämnas. Mathias Dyngeland fick en svensk debut på så sätt att Häcken i omgång 8 gjorde sex på honom efter att han ersatt Tim Rönning i Elfsborg 18:e minuten.

Norrmannen är inte statistiskt sämst. Keepern med det norskklingande namnet. Breit (Andersson) i IFK Eskilstuna släppte in 12 mot just Elfsborg i den 14:e omgången 1935/36. Elfsborg vann med 12-2 och det är allsvenska största segermarginal på bortaplan. (Källor: Politiken och Mikael Häggström).


About this entry