Vadå formsvacka 2.0

Skapar man 32 avslut, av 22 i straffområdet, men bara två på mål så är något väldigt fel. Men det är knappast någon formsvacka. Inte heller kan det förklaras av ”otur” eller ”brist på koncentration” som Isaac Kiese Thelin föreslog i dplay.

Felet är det samma som jag skrev före säsongen, skrivit alltför många gånger och återigen tvingades påpeka efter Örebromatchen: Malmö FF har ingen naturlig målskytt och då gör man få mål oavsett antal avslut och avslut på mål. Jag trodde Ola Toivonen skulle ha en mer offensiv roll men AC:s frånvaro och Rakips oförmåga har gjort att Jon Dahl Tomasson känner sig tvingad att förpassa lagets bäste boxspelare till en position långt bort från mål.

Att sedan Isaac Kiese Thelin gjort nio mål på 300 avslut tidigare på säsongen spelar ingen roll. Jag saknar en riktigt boxspelare. Jag saknar Molins, jag saknar Markus Rosenberg. I kväll saknade jag också två straffar men med tanke på MFFs strafftrauma var det kanske bäst att det inte blev någon.

Vidare saknar jag en kreatör på mittfältet när nu AC.s lår är kasst igen. Förra hösten var han borta ett par tre veckor, försökte spela och var borta fyra, veckor till. Då fanns Bachirou, nu har man Oscar Lewicki som inte ska ha den rollen, även om han är relativt duktig som passningsnav. Rollen ska vara Rakips men han är helt enkelt alltför dålig och ojämn. Mot ett svagt Örebro var han OK. Mot AIK kom han helt bort och de utmärkta målchanser han fick förvaltade han riktigt uselt.

Och IKT:s målimpotens kommer inte gå över – även om han inte kommer kunna undvika att göra några fler mål den här säsongen och i media då automatiskt kallas skyttekung. Om hans överraskande svaga nickavslut (eller som mot Örebro oförmågan att hoppa över huvud taget) eller svårigheter att avsluta och avsluta bra är ett uttryck för ”otur” måste hans nio mål tillkommit genom enorm tur. Jag tror alltså inte på så dåliga bortförklaringar. Jag tror att MFF generellt sätt måste träna mycket mer avslut och att Ola Toivonen spelar i boxen, inte utanför. Det spelar ingen roll hur genial han är 30-35 meter från mål så länge laget inte kan förvalta hans gåvor.

Det märkligaste med den här märkligaste matchen var dock Ebenezer Oforis utvisningsambitioner. I första kapade han IKT i eget straffområde men klarade sig. I andra kastade han sig och klippte Rakip rakt över benen. Gult. Sedan stämplar han Berget men klara sig undan gult varefter han minuten efter mitt på MFF planhalva helt onödigt sparkar Rakip mot huvudet. Sedan lyckas han väl inte helt men den här gången kan domaren inte längre blunda. Det var länge sedan jag såg en spelare, en erfaren spelare till varje pris försöka bli utvisad. Dessutom i en 0-0-match.


About this entry