En konstgräsartists avsked (och två målvaktsmål)

Jag pudlar, angående Jesper Karlsson. Jag har tidigare skådat Elfsborgs store talang på gräs. Där är han OK, lovande men inget exceptionellt. Så ser jag första halvlek mot Djurgården borta och han är fullkomligt outstanding. Rör sig på ett sätt ingen annan på plan förmår. Han ÄR bollkontroll, och manifesterar samtidigt sin fotbollsmentala omognad. För det är lite väl bra kontroll, av bollen. Det blir ofta omständligt, alltför många touch och han sular bollen så fort han får chansen. Men med ett grymt självförtroende kommer man långt, i Sverige. I Holland spelar de numera enbart på naturgräs. Det blir alltför onaturlig fotboll på konstgräs, tycker de. Där kommer man inte heller ha samma överseende med hans infantila ”rabona-begär” som allsvenskan hyser, och hyllar. Där kommer de här förnedringsprocesserna inte accepteras. Där kommer det smälla, redan på träningingarna och ledarna kommer småle. Lycka till!

Nu gjorde han mål igen. Snyggt fast DIF-keepern P K Bråtveit står över en meter alltför nära första stolpen. Hade han fast rätt position hade han varit på avslutet. Även Djurgårdens mål är resultatet av misstag, Tim Rönnings misstag. Precis som Marko Johansson släpper in ett avslut mellan benen från reducerad vinkel mot Örebro gör Tim det mot Djurgården. Edward Chilufya har dessutom fått bollen alltför långt fram så han kan i princip bara hinna röra bollen med en touch. Att då sära på benen och släppa in bolen på det enda ställe den kan komma är mindre bra. Men Rönning lär sig, han är ung och extremt lovande på alla underlag.

Ps Jesper Karlsson spelar minst en, kanske upp till tre matcher mer med Elfsborg.
Pss Såg första tio av andra halvlek och bytte sedan kanal…


About this entry