Så slutar EPL 2020-2021/ Hej Hyllman!

Det är roligt att ta del av pålästa skribenter. Mindre häftigt när de gissar helt galet. Peter Hyllman vet allt om spelare och övergångar och tvekar inte om värderingar, analyser och slutgiltiga placeringar. Men just hur lagen ska fungera i praktiken verkar Fotbollskanalens EPL-expert ha blott bleka aningar om.

Kanske, som så många andra på Fotbollskanalen, ser/läser/lyssnar han på okunniga kollegor i andra medier och tar sedan rygg på dessa lösa spekulationer i tron att det är relativa försäsongssanningar.

Ibland har jag stor förståelse för att spelare och ledare blir förbannade på fotbollsmedia – förmodligen ingen sektor med så stor omsättning och som genererar så stort intresse har så outbildade och okunniga ”experter” som fotboll.

Jämfört med Hyllman har jag noll koll vad gäller lagens styrkor och svagheter. Men när han kommer in och beskriver vad kommande säsong innebär på grund av på enskilda spelare och lagdelar i vissa klubbar förstår jag direkt att han saknar elementära kunskap.

Brighton kommer in lida av att Aaron Mooy dragit till Kina. Han var fantastiskt med boll men väldigt långsam. Det är lätt att markera bort en spelare som inte kan hota på grund av brist på explosivitet, hur bra bollbehandling och passningsfot han än har. Ju längre säsongen led ju tydligare blev detta. Ändå hyllades Mooy oreserverat, ibland annat Viasat Fotboll och Hyllman har inte glömt det.
Eller så har det stått på någon engelsk sajt.

Jag tror Alzate får sitt genombrott i år och ifall Lallana är hel kan han ge en dynamik, snabbhet och de mål som mittfältet sakade förra säsongen. Trossard och Maupey är ett av ligans tio bästa forwardspar. Matt Ryan en av ligans tio bästa målvakter. Jag är lycklig över att jag slipper se Glenn Murray igen.

Chelsea defensiva problem kan helt och hållet förklaras av målvaktstraumat. Man lär vara nära att köpa Rennes Edourd Mendy för en kvarts miljard. Den för tre kvarts miljarder inköpta Kepas fjolårssäsong var en ren katastrof. Willy Caballero har aldrig varit mer än en ordinär ligamålvakt. Nu är han dessutom börjat bli gammal och seg i nervbanorna – bristen på smidighet och explosivitet är uppenbar. En OK reserv för ett par matcher per säsong men aldrig första målvakt i en klubb med ambition att vara topp tre. Vilket Chelsea är i år. Kommer den nye målvakten kan de vinna ligan.

Jag tycker Man United ser starka ut på pappret men jag har aldrig trott på Solkjear som mer än stand–in. Fast visst blir de bättre än sexa?

Jag vet inte så mycket om de andra lagen, Fulham ser väldigt fysiska ut och borde bli ett mittenlag på samma sätt som Sheffield och Burnley fått oförskämt bra betalt för sin destruktiva, defensiva fysfotboll. De kommer inte sist. Man City kan mycket väl vinna och Spurs med friska spelare i Kane och Lloris lär bli fyra, eller femma.

1-2 Man City och Pool
3-6 Chelsea, Spurs, Man United och Arsenal.

7-20 ganska ointressant förutom att Brighton blir tolva.


About this entry