Loco Bielsa och lördagens fotbollspremiär

Ingen har betytt mer för dagens taktiska fotbollidéer än Galne Bielsa. För 11 års sedan skrev jag första texten om den argentinske demontränaren och fotbollsideologen efter att ha chockats svårt under träningskampen i Parken mot Chile. Danmark startade med en gammal Jon Dahl Tomasson medan en ung Arturo Vidal var vänsterback på pappret men tillbringade all tid på motståndarnas planhalva. Nu, äntligen är en av vår tids mest inspirerande tränarteretiker i EPL. Vilket säger en hel del om dess ärkekonservativa bubbla.

Så mästarna mot återvändarna i kväll är ingen tillfällig premiärkamp. Liverpool-Leeds var den mest hatiska duellen i nordvästra England under 1970- och 80-talet då Man United inte kunde utmana Pool. Leeds var tillförordnade hatgrisar. Med tanke på att Liverpool är regerande mästare för första gången på 30 år ger detta en grym retrokänsla. Plus tränarmötet Klopp vs Bielsa.

Samtidigt kan det vara sista gången som EPL får uppleva en stor premiär med hundratalsmiljoner tittare över hela världen. För EPL är beroende av en soft Brexit och i dag tyder allt på motsatsen. England bryter mot alla regler i en slags rebellisk gest som får katastrofala följder för näringsliv och britter i allmänhet. Boris Johnson sitter illa till på grund av en usel Covid-19-ekonomi. Nu går han all in på självständighet och stoiskt oberoende men också stora svårigheter för fotbollsföretagens verksamheter. EPL-klubbarna kommer helt enkelt inte ha råd med EU-medborgare. Å sikt kommer de inte heller ha råd med utomeuropeiska stjärnor för den engelska ekonomin står inför en relativ kollaps.

Så njut av kampen i kväll och här är länken till den gamla texten där jag försöker beskriva Bielsas revolutionerande fotbollsfilosofi och drar jämförelser med den fotboll Roland Nilsson skulle kunna spela ifall han ville vinna allsvenskt guld 2010.

https://maxtiotar.wordpress.com/2009/08/12/ar-3-3-1-3-framtidens-fotboll/


About this entry