Vadå formsvacka?

Resultatjournalistiken firar nya triumfer. Förklaringen till MFF:s förlust beskrivs i Sydsvenskan som en ”formsvacka”. Om man med det menar att inkludera 1-1 hemma för tio dagar som beviset är man tokigt ute. MFF var bra trots 3-2-förlusten borta mot Örebro. De dominerade totalt matchen, skapade massor av utmärkta målchanser, borde ha gjort fyra eller fem och släppt in högst ett, eller två.

Men ibland bara ”fuckar” allting upp sig. Här kommer förklaringen, både till gårdagens förlust och segern på söndag.

MFF spelade bra, högt passningstempo, bra rörelse men sämre avslut. Ola Toivonen är lite ringrostig medan Isaac Kiese Thelins två gigantiska missar är svåra att förklara. En perfekt framspelning av Berget som IKT helt ren vinklade ned mot hörnflaggan. Den andra försöket att nicka i Anels nickpassning i tomt mål i matchens absoluta slutskede. Men IKT, kallad både skyttekung och nickexpert, klarade inte ett tre decimeters vertikalt upphopp. Ifall inte Toivonen spelar längre fram kommer MFF fortsatt ha svårt med avsluten i boxen.

Marko Johansson visade att han långt kvar till att utmana Dahlin. Det är OK att släppa in bollar mellan benen ifall avslutet kommer rakt framme ifrån eller avslutaren kan passa men ensam, hur halvdåligvinkel måste man täta under sig.

Tvåan studsar på en försvarare men bollbanan får inte en så galet annorlunda vinkel än ifall de inte studsat. Bollen gå rakt över honom.

Marko läser straffen alldeles utmärkt och visar hur explosiv han är men att inte kunna styra ut den inte speciellt hårda bollen med fingrarna tycker jag är lite svagt. För en förstemålvakt i MFF. Är övertygad om att Marko slarvat med finger- och handledsträningen.

Naturligtvis ett stort avbräck att AC :s muskelskada i baksida lår/vad aldrig verkar läka ordentligt. Kanske kan man spåra den till förra hösten, då när man chansade och spelade honom utan att vara fullständigt rehabbad. Varje ny bristning gör muskeln svagare – den blir kroniskt skadad. Och nu väntar under 16 dagar fyra oerhört viktiga matcher. Utan AC. Å andras sidan tyckte jag Rakip gjorde en utmärkt första halvlek så jag är inte så orolig för just innermittfältet. Värre med positionerna längst bak och längst fram.


About this entry