Förtröstan och förtroende

MFF Herr gör alltför få mål, MFF Dam gör alltför många. En mer balanserad genusfördelning hade varit önskvärd men än så länge lever representationslagen i två totalt olika världar.

Damerna snittar cirka 15-0 mot lokala lag med korpprofil. De mållösa herrarna har tre av säsongens viktigaste, och kanske helt avgörande, matcher de kommande tio dagarna. Med kvalstart i Budapest ikväll mot Honvéd.

Det finns massor av positiva saker att säga 0-0 mot AIK. Allt drunknade i det faktum att bollen inte rullade över mållinjen och tre poäng blev en enda, ynklig. Så medier, speciellt sociala fylldes av högljudda, föraktfulla röster.

MFF dominerade stort mot AIK, även så länge de var elva. Fanns tio minuter i slutet av första då AIK hade mer bollinnehav men derras avslut var få och relativt ofarliga. Däremot spelade MFF bra, hade högt passningstempo, många spelare tog bra löpningar som ofta belönades med bollar i djupet. I rätt ögonblick. Motståndarna hade tre av landas mest rutinerade förvars, plus en kommande landslagsback i där bak. Framför dem två av seriens bästa defensiva mittfältare. Det var en imponerande spelmässig MFF-insats som endast fattades ett enda bra avslut. För sanning att säga – det var inte AIK-målvakten som stod i vägen. Han gjorde en enda OK räddning men i övrigt var det tama skott eller felriktade – de som inte hamnade i en block. Ja, också nickarna. De offensiva huvudspelet har en enorm förbättringspotential. Det finns även några andra, positionsmässiga saker, att skruva på men i princip känns MFF redo. f

Så varför detta förtroende och förtröstan?
1. Det är trots allt acceptabelt att tappa seriepoäng dagarna före en Europamatch.
2. Det är i princip samma lag mot Honved som mot AIK. Spelarna känner tränarens förtroende trots poängtappet. Det är kanske den allra viktigaste komponenten.
3. Det lär bli större ytor för omställningsspel i kväll än på Stadion. Speciellt ifall man får ett ledningsmål i första.
4. Till slut rullar ändå bollen in. Allt är serverat, vi väntar på ketchupeffekt – i form av ett alldeles lagom antal mål av Ola Toivonen! Som alltså förhoppningsvis spelar lite högre upp på plan där MFF har bollen. Jag tror att Jon Dahl testade Ola som AC:s ersättare rakt av mot AIK. Rakip skulle ta AC:s defensiva jobb och Ola AC:s offensiva roll. Det fungerade utmärkt förutom det att Ola saknades i straffområdet, som boxspelare och avslutare.

Motståndarna? Ointressant. Att fokusera på deras möjligheter måste vara fullständigt likgiltigt. Inte deras färdigheter och taktiska ambitioner men hur bra motståndarna kan tänkas vara är inget MFF bryr sig om. Eller åtminstone bör bry sig om. Att fokusera på och optimera den egna prestationen är grundläggande för all tävlingsidrott. Gör MFF det i kväll går de vidare i Europa Leaguekvalet.


About this entry