Cykelkommentatorer bör kunna räkna i huvudet…

Refererar man cykeltävling är det en fördel att kunna räkna i huvudet. Det kanske är det mest primära när man fördelar kommentatorsuppdrag. SVT sänder VM och kommentatorn gör i princip alla fel man kan göra, inklusive att gång på gång skylla sina egna misstag och ofullständiga förberedelser på producenten. Hade han varit ung och oerfaren hade jag förstått kalkoninsatsen men Björn Becksmo är själv ivrig amatörcyklist och programledare, kommentator med mera på SVT sedan 17 år tillbaka.

Du har missat det viktiga (du skulle läst ”Plex-manualen”) att ta egna mellantider, att räkna ut starttid och hur länge cyklisterna i tempoloppet varit ute. Det är inte jättesvårt. Att du sedan helt struntat i att kolla hur Imolabanan ser ut gör det inte bättre. Hur svårt hade det varit att googla banan och åtminstone lära sig de sista två, tre kurvorna och uppskatta avstånd istället för att gnälla på producenten? Eller ha ett hum om banprofilen? Jag tror SVT fatala sändning delvis kan förklaras av att producenten utgick ifrån att sändningsbolagen förberett sig för jobbet. Det hade inte Becksmo och då tänker jag inte främst på att plussa och dra ifrån.

Under sändningen glömmer Becksmo och experten till bisittare bort flera medaljkandidater och så detta med tider. Man måste inte alltid ange hundradelar, speciellt som man i princip inte kan räkna i huvudet och att hundradelar, till skillnad ifrån bancykel, aldrig får någon betydelse. Det blir bara löjligt, förvirrat och så många ofullständiga satser att jag som SVT-tittare blir frustrerad av de olika tider Becksmo högljutt förkunnar men inte kan jämföra.

Hans expert till bisittare använder orden ”verkligen” och intressant” i var och varannan mening. Det blir inte bättre av att Becksmo tjatar om ”predictions”. Ungefär två, tre gånger per minut.

Slutligen, och det här är riktigt genant. Man behöver inte alltid säga vad vi ser på skärmen – som att det är en ”stilstudie” eller helikopterbild. Fokusera på vem, tider och sammanfatta. När loppet avgörs måste man kunna släppa en lång seg berättelse om bortförklaringar till varför alla svenskar misslyckades igen och fokusera på spänningen, LIVE. När slutresultatet kommer upp på skärmen ska man undvika att istället för siffror och placeringar berätta kyrkohistoria.

Inte bra Becksmo! Inte förrän jag nu efter flera år ser SVT-sporten inser jag hur superprofessionella alla konkurrenterna på dplay, Eurosport e t c är i jämförelse. Hur kunde det gå så galet?


About this entry