Målvaktskrisen i Malmö

MFF behöver en ny målvakt. För att inte visa sin eventuella europeiska ångest offentligt vill man inte kalla det kris. Det är det kanske inte heller men det är absolut ett intrikat problem.

Allsvenskan kan MFF säkert vinna med Marko Johanson och Mathias Nilsson som backup, i Krubban-exil. Men Europa – hur gör man där?

Ifall MFF hade haft en relativt lätt motståndare i sista kvalmatchen hade man säkert värvat in en erfaren keeper som haft några veckor inskolning på sig. Nu har man en troligtvis en alltför bra motståndare i La Ligas ledarlag. Att då, före torsdag, värva en dyr målvakt man inte behöver i allsvenskan vore kanske slöseri med pengar.

Å andra sidan måste man tro man kan slå ut Granada och spela minst sex matcher i EL. Då behövs en bättre och mer erfaren målvakt än Marko. Och till säsongen 2021 behövs troligtvis en ny förstemålvakt. Markos utveckling har varit ganska långsam. Han kan naturligtvis bli hur bra som helst men i nuläget är han inte tillräckligt bra för att vara permanent förstemålvakt i MFF. Johan Dahlins ryggproblem har varit väldigt många och svårläkta. Jag tror inte MFF vågar chansa på mirakel, på att Johan i princip blir skadefri. Tanken gör mig lite bedrövad för Johan har bara blivit bättre och bättre de senaste åren. Så i fall man vet vem man vill ha så kanske man ändå skulle slå till nu, senast onsdag.

Med det sagt så har få av alla nya utländska toppmålvakter i allsvenskan imponerat. Haugaard i AIK har varit lika osäker och upphov till lika många mål som David Ousted i Hammarby. IFK Göteborgs grek släpper lite väl ofta in enkla bollar – som de två mot Kalmar. Det tog en säsong för Andreas Lindegaard att acklimatisera sig.

Istället är det tre unga svenskar målvakter som imponerat mest. Pontus Dahlberg är seriens främste. Isak Pettersson är tätt efter och Elfsborgs Tim Rönning har en fantastisk potential.

I Turkiet hänger Kristoffer Nordfeldt och vill säkert flytta hem redan nu då kontraktet går ut i juni-21. I FCK beklagar 30-årige Sten Grytebust sitt öde på bänken – något inte norrmannen räknat med efter att ha blivit värvat och rankad som seriens bäste målvakt. Men han kanske inte får spela i EL när han suttit på bänken i kvalet? Under alla omständigheter visade han i Odense att han under gynnsamma former är en av Skandinaviens bästa målvakter.
Däremot tror jag inte att varken William Eskelinen eller Patrik Carlgren (utgående kontrakt) är så mycket bättre än Marko att de försvarar en dyr värvning. Men Carlgren får bekänna färg i morgon borta mot kommande CL-laget Midtjylland.


About this entry