Ikast i Champions – hur fan gick det till?

Varför en liten stad av Gävles storlek mitt på Jylland plötsligt är med Champions League har två förklaringar: gårdagens turliga, sensationella seger och bra talangscouting.

FC Midtjylland var klart sämre än Slavia Prag i går. De fick ett tidigt och onödigt mål mot sig i tredje minuten och så var 0-0-bedriften i Prag värdelös. Man skapade väldigt lite. Den mycket långe, men ganska välbyggde ofta ensamme anfallaren från Guinea Sory Kaba, förlorade varje nickduell och hade svårt att behålla alla bollar som spelades upp på honom. FCM hade lite mer boll men kom aldrig in i boxen med många spelare. Det var cirka 80 minuter av mittfältsspel med press på egen planhalva och många felpass och bolltapp. Båda lagen var mest angelägna att inte låta motståndarna ställa om. Avbrutet i 65.e minuten då Prags målvakt Koler kom fel på ett inlägg, ingen försökte störa Sory Kaba som med fem, sex meters ansats kom både före och högre än den rätt kraftige 25-årige målvakten med en landskamp för Tjeckien.

Målet gav energi och lite nerver men Slavia kontrollerade matchen. När så danskarna pressade högre damp en hög boll ned på högerbackens arm. Straff men Sory Kaba (helt oförklarligt varför han var förste straffskytt) slog en dålig lättläst straff som Kolar räddade. Men keepern Kolar hade lämnat linjen alltför tidigt – upptäckte annars utmärkte domaren (2019 års CL-final) en minut efter att spelet satt i gång igen. Stor palaver och den nye straffskytten, tysk-dansken Scholz, fick vänta tre mentalt påfrestande minuter innan han sköt hårdare, högre och på andra sidan. Kolar läste rätt och var på bollen men kunde inte tippa/blockera den tillräckligt. Nu kastade Slavia fram allting och var totalt öppna för omställningar. Vilket hemmalagets snabbare spelare gillade. Kolar släppte in trean mellan sig och första stolpen i en gest av uppgivenhet och förutom fyran kunde det blivit både fem och sex ”kassar”.

Den andra förklaringen varför den lilla staden med de två medelmåttiga klubbarna Ikast och Fremad Herning nu är i CL beror främst på små, kloka investeringar och bra scouting. Första ligan vunnen 2015, sedan 2018 och 2020. Man värvar gärna unga utländska spelare – till sin akademi. I gårdagens startelva (ok första bytet räknas också) fanns två danskar (den 35-årige målvakten och den 30 årige mittbacken som lagkapten) Så Scholtz, Sory Kaba, tre brassar, två med sydsudansk bakgrund, en bulgar och två svenskar. I princip alla (t o m bulgaren till högerback) har fostrats i klubben eller kom dit tidigt. Flera har varit ute i Europa och vänt, som Pione Sistos (dansk landslagsstjärna men ursprungligen sydsudan född i ett flyktingläger i Kampala) 110 La ligamatcher i Celta.

Om man ser på de svenskar som varit här har standarden hela tiden höjts. Från Ola Tidman som var här för 15 år sedan. Det var FCM som såg Kristoffer Olssons potential och lånade honom från Arsenal. Joel Andersson lämnade Häcken som 21-åring, Jens Calyste ÖIS som 18-åring. Den här medvetna, långsiktiga satsningen har den här hösten äntligen burit frukt, och den skiljer sig totalt från Danmarks förra och väldigt stolta storklubb, FCK som alltid köpt färdigt och väldigt dyrt. Det är en spännande jämförelse dem emellan jag snart återkommer till.

Ps FCM näste svensk borde rimligtvis bli Isak Pettersson, Pontus Dahlberg eller Tim Rönning.

Pss Herning var tidigare mest känt som den dopade cykelstjärnan och teamledaren Bjarne Riis stad.


About this entry